Cotroceni

UNIVERSITATEA NATIONALA DE APARARE

Universitea Nationale de Aparare Bucuresti 4

SCURT ISTORIC

  • 1937,

15 martie. Adunarea Deputatilor (la 16 martie – Senatul) voteaza in unanimitate „Legea pentru autorizarea construirii localurilor necesare Scoalei Superioare de Razboi”, alocandu-se in acest scop creditele necesare.

16 august. Se toarna primul metru cub de beton armat la fundatia noului local din Soseaua Pandurilor – Cotroceni. Arhitect: prof. univ. Duiliu Marcu. Constructor: antrepriza „Inginer Emil Prager„.

1 noiembrie. Are loc solemnitatea zidirii actului de fundatie pentru localul principal al Scolii Superioare de Razboi, in prezenta suveranului Romaniei – regele Carol al II-lea, generalului adjutant Constantin Ilasievici – ministrul Apararii Nationale, generalului adjutant Paul Teodorescu – subsecretar de stat, fostul director al Scolii Superioare de Razboi, a altor demnitari civili si militari. In finalul pergamentului zidit la temelia noului palat se preciza: „Fie ca noul lacas a carui temelie se pune astazi (…) sa dea ostirii romanesti conducatori intelepti si ofiteri de stat-major destoinici care la vreme de izbava sa duca Oastea Neamului, intru apararea gliei stramosesti, la deplina izbanda si nepieritoare glorie”. Crestineasca slujba de sfintire a fost savarsita de un sobor de preoti in frunte cu arhiereul Partenie Ciopron, episcopul armatei.

  • 1938,

Se constituie Sectia aeronauticii (promotia 1, 1938-1940). Va functiona pana la promotia a 10-a (1948-1950) inclusiv, cand este desfiintata.

  • 1939,

6 decembrie. In prezenta suveranului Romaniei, regele Carol al II-lea, a membrilor guvernului, autoritatilor civile si militare din capitala au loc festivitatile pentru inaugurarea noului local al Scolii Superioare de Razboi si sarbatorirea semicentenarului institutiei. Au mai participat: comandantul, generalul Alexandru Ioanitiu, corpul profesoral al scolii, ofiterii-elevi, precum si fostii comandanti si profesori, absolventi din toate promotiile anilor 1889-1939. Generalul adjutant Paul Teodorescu, ministrul Aerului si Marinei, absolvent, profesor si comandant al scolii, initiatorul realizarii noului edificiu arhitectonic, a rostit o ampla cuvantare-evocare istorica. Cu acest prilej: s-au batut doua medalii jubiliare, s-a tiparit lucrarea „Istoricul Scoalei Superioare de Razboiu, 1889-1939”  si s-a editat lucrare unicat „Cartea amintirilor absolventilor, 1889-1939″.Totalul absolventilor Scolii Superioare de Razboi din Bucuresti, in anii 1889-1939, este de 1592 de ofiteri. Dintre acestia, 323 au dobandit gradul de general. In anii 1919-1939 au absolvit studii militare in strainatate 57 de ofiteri romani (49 la Paris, 8 la Torino). In aceeasi perioada, un numar de 5 ofiteri straini (cehi si polonezi) au absolvit Scoala Superioara de Razboi din Bucuresti. Ofiterii -absolventi ai Scolii Superioare de Razboi au scris in perioada 1889-1939 un numar de 3270 de lucrari, pentru raspandirea stiintei militare in randul ostirii: 309 lucrari de istorie militara, 258 de tactica infanteriei, 196 de tactica artileriei etc.

  • 1941,

22 iunie. Cursurile Scolii Superioare de Razboi sunt intrerupte temporar. Ofiterii-profesori sunt repartizati, incepand cu 5 iulie, la comandamentele de armata si la cele de corp de armata din Moldova. La fel se va proceda si cu ofiterii-elevi din promotia a 48-a si a 49-a, care, alaturi de profesorii lor, au participat la campania pentru eliberarea Basarabiei si Bucovinei de Nord.

  • 1941 -1945,

In toata aceasta perioada cursurile Scolii Superioare de Razboi nu au fost suspendate, ci doar intrerupte temporar sau durata cursurilor comprimata. Ofiterii-elevi din promotiile a 48-a, a 49-a, a 50-a si a 51-a au efectuat stagii pe front. Dintre profesorii si ofiterii-elevi ai Scolii Superioare de Razboi au cazut pe Campul de Onoare: 3 generali – fosti comandanti: Alexandru Ioanitiu (m. 17.11.1941), Cristu Cantuniari (m. 01.10.1942), Alexandru Pastia (m. 21.11.1942), 9 capitani din promotia a 48-a (anul 2 de studii) in Basarabia, 2 capitani si un locotenent din promotia a 49-a, un capitan din promotia a 50-a.

  • 1942,

februarie. Prof. univ. Gheorghe I. Bratianu tine primul curs (6 teme) de Istorie nationala la Scoala Superioara de Razboi, intitulat „Originile si formarea unitatii romanesti”. La fel in 1943, iar in 1945, cursul „Formule de organizare a pacii in istoria universala”  (4 teme).

  • 1944,

aprilie. Scoala Superioara de Razboi este cazata pentru o perioada de mai multe luni la Medias, in localul Scolii Primare nr. 1 din strada Mihai Viteazul. In localul din Soseaua Pandurilor – Bucuresti s-a instalat Misiunea Militara Germana pentru Armata de Uscat.

24-25 august. La Scoala Superioara de Razboi se dau lupte aprige. O placa de marmura, fixata pe peretele vestic al cladirii, aminteste trecatorilor: „in zilele de 24-25 august 1944, subunitati din Regimentele 21 Infanterie si 2 Calarasi-Cercetare, Escadronul de Pionieri din Divizia 8 Cavalerie si o subunitate de tancuri au atacat si, dupa lupte aprige, au infrant rezistenta fortelor inamice care aparau sediul Misiunii Germane pentru Armata de Uscat, instalata in localul Scolii Superioare de Razboi. GLORIE ETERNA OSTASILOR ROMANI CARE AU LUPTAT SI S-AU JERTFIT PENTRU LIBERTATEA SI INDEPENDENTA  PATRIEI”.

  • 1945,

10 iulie. Sub incidenta deciziilor Comisiei Aliate de Control, efectivele Scolii Superioare de Razboi au fost drastic reduse. In raportul informativ catre M.St.M., generalul Vasile Mihail, comandantul scolii, raporta reducerea: 35 de ofiteri-cadre (1 comandant, 28 din invatamant, 8 din administratie) si 80 de ofiteri-elevi (40 in anul I, 40 in anul II).

  • 1948,

29 august. Decretul nr. 1803 al Prezidiului M.A.N. stipuleaza: Art.1Pentru pregatirea superioara si politica a cadrelor armatei se infiinteaza Academia Militara”; Art.9. Actuala Scoala Superioara de Razboi se desfiinteaza”. In expunerea de motive la decret, ministrul Apararii Nationale (Emil Bodnaras) cataloga Scoala Superioara de Razboi drept „institutie invechita si depasita de mersul evenimentelor”.

30 august. Incepe anul de invatamant 1948/1949 numai cu anul I de studii, iar de la 1 octombrie si cu anul II de studii.

5 noiembrie. Intra in functiune sectiile (facultatile): Terestra; Aero; Marina. Total ofiteri-cadre: 52. Total ofiteri-elevi: 176, din care 133 in anul I si 43 in anul II. Din Directiva pentru functionarea Academiei Militare in anul de invatamant 1948/1949: „Valoarea unei armate se masoara si dupa valoarea cadrelor sale de conducere superioara, iar valoarea acestora rezulta dintr-o inalta constiinta si o temeinica pregatire militara”.

  • 1949,

12 iulie – 15 septembrie. Are loc procesul de organizare a Academiei Militare „cu concursul a trei consilieri militari sovietici, veniti special din U.R.S.S. in acest scop, de la trei Academii Militare sovietice diferite si care in perioada (…) au pus bazele noii organizari a Academiei, dupa aceea a Academiilor militare sovietice”.

14 septembrie. Decretul nr. 371 al Prezidiului M.A.N. privind infiintarea a patru academii militare: Academia Militara (de comanda si stat major), Academia Militara Politica, Academia Tehnica Militara, Academia Spatelui Armatei, ca institutii de invatamant superior distincte, cu structuri organizatorice separate.

15 octombrie. Deschiderea anului de invatamant 1949/1950, cu 109 ofiteri-cadre si 360 de ofiteri-elevi (231 in anul I, 129 in anul II). Academia functioneaza cu 16 catedre si 7 facultati (Militara generala; Artilerie; Tancuri si mecanizate; Geniu; Transmisiuni; Aviatie; Marina).

  • 1950,

toamna. Generalul-maior V. Borisov (U.R.S.S.) este numit consilier militar pe langa comandantul Academiei Militare. In toamna anului 1951, alti 5 consilieri sovietici sunt distribuiti pe langa catedrele de specialitate (Artilerie terestra; Artilerie a.a.; Blindate, Tancuri si mecanizate; Transmisiuni; Aviatie).

  • 1953,

29 aprilie. Academia Militara primeste Drapelul de Lupta, cu desfasurarea ceremonialului militar adecvat, in prezenta ministrului Fortelor Armate (Emil Bodnaras).

12 septembrie. In baza Decretului nr. 368 al Prezidiului M.A.N. se desfiinteaza Academia Spatelui Armatei, efectivele si sarcinile acesteia fiind preluate de Academia Militara.

1 octombrie. Din acest an de invatamant (1953/1954), durata studiilor a fost marita la 3 ani.

1 decembrie. Se constituie Cursul academic superior de perfectionare pentru cadrele din conducerea superioara a armatei (62 de cursanti).

  • 1957,

19 august. Decretul nr. 400 al Prezidiului M.A.N., prin care are loc contopirea Academiei Militare Politice cu Academia Militara, sub denumirea Academia Militara Generala (A.M.G.)

1 noiembrie. Are loc deschiderea anului de invatamant 1957/1958. Durata invatamantului in A.M.G. s-a fixat la 3 ani, mai putin la Facultatea militara politica, Sectia geniu si Sectia financiara, care functioneaza cu 4 ani de studii.

  • 1959,

13 iunie. Potrivit Decretului nr. 214 al Prezidiului M.A.N., Academia Militara Tehnica s-a contopit cu Academia Militara Generala – institutie complexa, subordonata nemijlocit ministrului Fortelor Armate, cu cinci facultati: Facultatea de arme intrunite si tancuri; Facultatea de arme (artilerie terestra, artilerie a.a., chimie, geniu, transmisiuni, aviatie); Facultatea militara politica; Facultatea tehnica militara; Facultatea de servicii.

  • 1968,

14 august. Festivitatea de absolvire a promotiei a 73-a (1965-1968). Ceremonialul include elemente unice: prezenta sefului statului (cu o ampla cuvantare), a membrilor guvernului, a conducerii armatei, a altor oficialitati, a absolventilor tuturor institutiilor militare din tara (scoli si licee militare), apartinand Ministerului Apararii Nationale si Ministerului de Interne.

  • 1969,

Pe baza Decretului nr. 1037 al Consiliului de Stat privind organizarea si functionarea institutiilor militare de invatamant, Academia Militara este complet reorganizata, indeosebi Facultatea Militara Tehnica, cu profilele ingineri si subingineri. La nivelul academiei si facultatilor se creeaza consilii profesorale, pentru coordonarea activitatii de invatamant si de cercetare stiintifica.

20 octombrieDrapelul de lupta al Academiei Militare a fost decorat prin Decretul nr. 708 cu Ordinul „Apararea Patriei”, clasa I.

  • 1976,

In baza Hotararii Consiliului Apararii, s-a infiintat, dupa o intrerupere de sapte ani (1969-1976), Facultatea Politica Militara, pentru pregatirea specialistilor-ofiteri cu studii militare superioare in domeniul activitatii educative din unitati, mari unitati si comandamente.

  • 1977,

5 mai. Drapelul de lupta al Academiei Militare, prin Decretul nr. 126 a fost decorat cu Ordinul „Tudor Vladimirescu” clasa I.

  • 1983,

25 decembrie. Este dat in functiune (pavilionul central, etajul 3) Cabinetul de istoria artei militare romanesti si universale, primul de acest gen in activitatea institutiei. Se incheie astfel eforturile din ultimii ani ale catedrelor pentru constituirea sau reorganizarea cabinetelor de specialitate (tactica armelor, punctul comanda invatamant, istoria poporului roman, economie militara, filosofie etc.). In aceeasi zi este vernisat Muzeul Academiei Militare, cu o semnificativa parte expozitionala privind istoria institutiei si cu diverse obiecte si carti ce au apartinut unor comandanti, profesori si ofiteri-studenti.

  • 1989,

martie. Sunt declansate actiunile pentru sarbatorirea centenarului institutiei la 8 august. Un comitet organizatoric a finalizat: expozitia jubiliara in holul de onoare (vernisata la 11 iulie), continand: 40 de panouri, vitrine cu obiecte si carte rara etc.; lucrarile: Istoricul Academiei Militare, 1889-1989 (dactilografiat); Catalog selectiv cu lucrarile editate de Scoala Superioara de Razboi si Academia Militara(litografiat); medalia si insigna jubiliara; diploma de onoare; articole si studii din presa etc. Data festivitatilor de sarbatorire a centenarului institutiei a fost amanata in mod repetat, sub presiunea altor activitati: participarea la parada militara pentru Congresul al XIV-lea al Partidului Comunist etc.

16 august. Drapelul de lupta al Academiei Militare, prin Decretul nr. 105, a fost decorat cu Ordinul „23 August” clasa I.

19 octombrie. Se sarbatoreste centenarul institutiei, cu adunarea festiva si sesiunea de comunicari, desfasurate in cursul diminetii in aula Academiei Militare. Se aflau prezenti generali si ofiteri din structurile superioare ale armatei, comandanti de mari unitati, de scoli si licee militare, profesori si ofiteri-elevi ai Academiei Militare, personalitati ale vietii stiintifice si culturale romanesti. Participantilor li s-a inmanat „Diploma de Onoare” si „Insigna jubiliara”. „Medalia jubiliara” este conferita personalitatilor militare si civile prezente la festivitate.

17 decembrie. Sub incidenta evenimentelor de la Timisoara, personalul Academiei Militare intra in dispozitiv de asteptare (indicativul „Radu cel Frumos”).

22 decembrie. In cursul serii, la ordin, cadrele militare, ofiterii-studenti si studentii Facultatii Militare Tehnice ocupa dispozitiv de aparare la sediile Academiei Militare, precum si la sediul Ministerului Apararii Nationale. In timpul noptii sunt inregistrati morti si raniti. In pauza dintre atacuri, ranitii sunt transportati la Spitalul Militar Central.

28 decembrie. Potrivit dispozitiunilor superioare este desfiintata Facultatea Politica Militara, ofiterii-studenti ai acestei facultati fiind incadrati in grupele de ofiteri de stat major, pe arme si ani de studii.

  • 1990,

15 ianuarie. Este reluat, la parametri normali, procesul de invatamant. Unele programe de pregatire a ofiterilor-studenti (istorie nationala, filosofie etc.) sunt suspendate temporar. Pana la 15 septembrie se opereaza „din mers” reorganizarea activitatii de invatamant, in conformitate cu noile cerinte ale etapei istorice in care s-a intrat. Este un an puternic marcat de evenimentele din decembrie 1989, cu importante cautari si solutii in definirea identitatii institutiei si regasirea traditiei Scolii Superioare de Razboi. Are loc corelarea eforturilor proprii cu experienta „la zi” a unor institutii similare de invatamant militar superior din Franta, Italia, Marea Britanie (vizite reciproce, schimburi de documentare etc.)

18-19 aprilie. Cadrele didactice si ofiterii-studenti depun noul Juramant Militar.

3-8 mai. Se desfasoara concursul de admitere pentru promotia a 97-a (1990-1992). Durata cursurilor este preconizata la 3 ani de studii. In cursul anului 1992 se va reveni la doi ani de studii. Promotia a 97-a incheie activitatea de invatamant la 22 decembrie 1992.

17 mai. Prin Hotararea Guvernului Romaniei nr. 550 se reorganizeaza activitatea de invatamant din Academia Militara, precizandu-se ca aceasta „este institutie de invatamant superior subordonata ministrului Apararii Nationale si pregateste ofiterii-studenti pentru a deveni comandanti si ofiteri in statele-majore (…)”. Prin aceeasi hotarare, se infiinteaza Academia Tehnica Militara, ca institutie separata de Academia Militara. Pana la sfarsitul lunii august se va opera transferul definitiv al personalului si materialelor in noua institutie de invatamant superior. Rector al Academiei Tehnice Militare este numit generalul-locotenent dr. ing. Stefan Ispas (1928-1991).

18-21 mai. Cadre didactice si ofiteri-studenti participa la paza si siguranta a 117 centre de votare din municipiul Bucuresti, cu prilejul alegerilor (20 mai).

29 mai-3 iunie. Echipa divizionara A de baschet a Asociatiei Sportive „Academia Militara” participa la turneul final al campionatului national (Targu Mures).

18 august. Pe platoul din fata sediul Academiei Militare se desfasoara ceremonialul de absolvire a promotiei a 95-a (1988-1990), „Promotia Revolutiei din Decembrie 1989”. La festivitate participa presedintele Romaniei, dl. Ion Iliescu, membrii guvernului, conducerea superioara a Ministerului Apararii Nationale, atasati militari acreditati la Bucuresti, veterani de razboi, numerosi invitati militari si civili: la sfarsitul festivitatii, inaltii oaspeti viziteaza Academia Militara (sali de cursuri, cabinete si laboratoare de specialitate etc.).
septembrie-octombrie. Un lot important de mini- si microcalculatoare, majoritatea de tipul I.B.M.-P.C., intra in dotarea Academiei Militare, pentru modernizarea procesului de invatamant si a activitatii de birotica; acestea vor compune baza materiala moderna a Laboratorului de informatica, complet reorganizat in aprilie-septembrie 1991.

7 septembrie. Are loc deschiderea anului de invatamant 1990/1991, cu 23 de grupe in anul I de studii (promotia a 97-a) si 24 de grupe in anul II de studii (promotia a 96-a), cuprinse in patru facultati: de arme intrunite (18 grupe), de arme (11 grupe), de aviatie si aparare antiaeriana (11 grupe), de logistica (7 grupe). Sectia de stiinte socio-umaniste (psihologie, sociologie, filosofie, istorie, limbi straine, pregatire fizica etc.) deserveste toate grupele. Concomitent, functioneaza 6 grupe de ofiteri la cursurile de limbi straine si 10 grupe de ofiteri la cursurile postacademice; 24 de catedre de specialitate asigura activitatea de invatamant (studiile teoretice fundamentale, studiile operationale, studiile socioumaniste etc.). In cadrul Facultatii de arme intrunite se infiinteaza – pentru prima data – grupa de ofiteri-studenti cu profilul „de cercetare si cunoasterea armatelor straine”.

15 octombrie. Dupa o intrerupere de peste zece ani, se desfasoara colocviul de admitere la doctorat in ramura stiinta militara, specialitatile: strategie militara, tactica militara, istorie militara, psihologie si sociologie militara etc., in baza Hotararii Guvernului Romaniei nr. 550 din 17 mai 1990 (Art. 14).

22 noiembrie. In aula Academiei Militare are loc simpozionul stiintific „Nicolae Iorga, 50 de ani de la moarte”. Este primul omagiu postum adus marelui savant de catre institutia in care a functionat ca profesor de istorie nationala si universala timp de peste 30 de ani (1907-1940).

15 decembrie, sambata, orele 10.00-11.30. Te Deum de pomenire a eroilor Revolutiei si sfintirea Monumentului (Altarului) Recunostintei, inchinat celor cazuti la datorie in decembrie 1989. La ceremonial sunt prezenti: presedintele Romaniei, dl. Ion Iliescu, ministrul Apararii Nationale, generalul-colonel Victor Stanculescu, I.P.S. Nifon Ploiesteanu.

  • 1991,

Este un an deosebit de bogat in actiuni cu caracter organizatoric, ce vor continua cu intensitate sporita si in cursul anilor viitori. Au fost initiate studii complexe pentru proiectarea cu larga perspectiva a procesului de invatamant si a cadrului organizatoric al institutiei, fapt ce a impus schimbarea denumirii in Academia de Inalte Studii Militare. Noua conceptie de organizare si desfasurare a invatamantului in academie – document de amploare, inaintat spre analiza si aprobare forurilor superioare in drept – este fundamentata pe traditia Scolii Superioare de Razboi din Bucuresti si pe cele mai valoroase idei operationale si de continut ale invatamantului militar european si, partial, nord-american. In esenta, s-a vizat infiintarea Colegiului National de Aparare, reorganizarea invatamantului postacademic prin Colegiul Superior de Stat Major, perfectionarea activitatii de pregatire prin doctorat, asezarea pe baze moderne, la standarde europene si internationale, a pregatirii ofiterilor-studenti in anii de studii (o noua relatie profesor-student; accent deosebit pe studiul individual; modernizarea bazei tehnico-materiale a invatamantului; imbunatatirea conditiilor de studiu si de locuit in camin etc.). Totodata, s-a operat o ampla deschidere spre institutiile de invatamant superior din tara si de peste hotare (studenti-militari la facultatile civile nationale cursuri de zi, cat si peste hotare; studenti straini in cadrul Academiei de Inalte Studii Militare etc.). Se preconizeaza, intre altele, revenirea in anul 1992/1993, dupa peste patruzeci de ani, la invatamantul de stat major in profil unic, cu efective restranse, selectionate dupa criterii deosebit de riguroase; solutia nu s-a aplicat inca.
4 ianuarie. In functia de comandant al Academiei Militare este numit generalul-maior Mircea Agapie.

11 martie. Simpozion stiintific: „Razboiul din Golf. Dimensiuni, aspecte inedite, consecinte”, cu contributia mai multor catedre, sub coordonarea comandantului academiei.

20 martie. Academia Militara intra in subordonarea sefului Marelui Stat Major al Armatei, conform traditiei.

1-20 aprilie. Concurs de admitere pentru promotia a 98-a (1991-1993). Se aplica un riguros test de aptitudini si personalitate.

  • 1991,

23 aprilie. Prin Hotararea Guvernului Romaniei nr. 305: „Art. Unic. Academia Militara isi schimba denumirea in Academia de Inalte Studii Militare „.

3-11 iunie. In zona de operatii de sud-est se desfasoara aplicatia tactica de invatamant „Dobrogea 91”, cu participarea comandantului academiei, cadrelor didactice si ofiterilor-studenti din ambii ani de studii de la toate facultatile.

27 iunie. Este finalizat si inaintat spre analiza si aprobare documentul „Orientari fundamentale privind conceptia de organizare si desfasurare a invatamantului in Academia de Inalte Studii Militare incepand cu anul 1992”.

5 iulie. Secretarul general al N.A.T.O., Manfred Vörner, impreuna cu o delegatie militara, viziteaza Academia de Inalte Studii Militare. La intalnire participa generali si ofiteri din conducerea academiei si facultatilor, un numar insemnat de cadre didactice.

10 august. Festivitatea de absolvire a promotiei a 96-a (1989-1991), in aula academiei. Cele 6 amfiteatre ale Academiei de Inalte Studii Militare primesc numele unor marcante personalitati militare si civile care si-au desfasurat activitatea in cadrul institutiei: Nicolae Iorga, maresal Alexandru Averescu, general adjutant Stefan Falcoianu, general de divizie David Propargescu, general Paul Teodorescu, general Emanoil Ionescu.

15 septembrie. Odata cu deschiderea anului de invatamant 1991/1992, sunt finalizate actiunile pentru darea in folosinta a noului Laborator de informatica (pavilionul central, etajul doi), cu tehnica de calcul I.B.M., menit sa asigure baza pentru activitatea de invatamant a cadrelor didactice si a ofiterilor-studenti, cu acces direct, specializat in produse informatice tactic-operative (aplicatii etc.). Laboratorul lucreaza relativ independent in Centrul de calcul al Academiei (organizat in 1986 pe structura Oficiului de calcul, din anul 1974 care asigura sistemul informatic al organigramei Academiei de Inalte Studii Militare cu tehnica de calcul existenta in toate compartimentele – decizie, control, invatamant, administratie etc.).

5-10 decembrie. Cadre didactice si ofiteri-studenti asigura paza si ordinea la 118 centre de votare din municipiul Bucuresti, cu ocazia referendumului national asupra Constitutiei Romaniei.
18 decembrie. Sub egida Marelui Stat Major si a Academiei de Inalte Studii Militare, se desfasoara simpozionul stiintific: „Revolutia Romana din Decembrie 1989”, ampla analiza politico-militara a evenimentelor desfasurate in urma cu doi ani.

  • 1992,

1 februarie. Se infiinteaza Colegiul National de Aparare, ca structura distincta in cadrul Academiei de Inalte Studii Militare si forma postuniversitara pentru pregatirea politico-militara in domeniul strategiilor de securitate si aparare nationala a persoanelor militare si civile. Seful colegiului (director) este numit generalul-maior Mihalache Scarlat. Prin Hotararea Guvernului nr. 438 din 5 august 1992, Colegiul National de Aparare devine institutie separata de Academia de Inalte Studii Militare. Un comitet consultativ, presedinte avand pe secretarul de stat si sef al Marelui Stat Major, este destinat sa coordoneze activitatea colegiului. (Monitorul Oficial, partea I, nr. 193/1992).

15 februarie – 13 august. Prima promotie a Colegiului National de Aparare desfasoara activitatea de invatamant (21 de cursanti).

2-6 martie. Are loc concursul de admitere pentru promotia a 99-a (1992-1994). A doua sesiune de admitere se va desfasura la 3-8 august.
aprilie-august. Editura Academiei de Inalte Studii Militare difuzeaza pentru marele public primele lucrari: Mihai Eminescu, Basarabia si Bucovina (1991); general-maior Mircea Agapie, capitan R.I. dr. Jipa Rotaru, Ion Antonescu. Cariera militara (Scrisori inedite); Ioan Scurtu, Constantin Hlihor, Anul 1940. Drama romanilor dintre Prut si Nistru. Alte volume difuzate in perioada urmatoare: Istoria ma va judeca (1993); Stresul psihic in lupta armata (1993); Hotararea comandantului in viziune sistemica (1994) s.a.

septembrie. Se da in functiune studioul video-film, pentru activitati de invatamant. Intre altele, va produce filmele documentare: Academia de Inalte Studii Militare(1993); Istoria ma va judeca (decembrie 1993) s.a.

30 septembrie. Hotararea Guvernului Romaniei nr. 611 privind organizarea si functionarea Academiei de Inalte Studii Militare (Monitorul Oficial, partea I, nr. 269/1992).

22 decembrie. Se desfasoara festivitatea de absolvire a promotiei a 97-a (1990-1992). Te Deum la Monumentul eroilor Revolutiei din Decembrie 1989. In holul central sunt dezvelite doua placi comemorative cu profesorii si ofiterii-elevi cazuti pe Campul de Onoare in anii 1916-1919, 1941-1945 si in decembrie 1989. Se aprinde candela recunostintei vesnice.

  • 1993,

1-5 martie. Are loc concursul de admitere pentru promotia 100 (1993-1995).
martie-aprilie. Cursul postacademic superior executa studii de stat-major cu caracter de invatamant in zona de operatii de vest. Grupele de cursanti sunt indrumate de coloneii Liviu Habian si Constantin Taicutoiu.

1-2 aprilie. Comandantul Academiei de Inalte Studii Militare, general-maior Mircea Agapie, participa la a XXII-a Conferinta largita a comandantilor colegiilor de aparare ale N.A.T.O, Madrid (Spania), conferinta despre sistemul actual de invatamant militar din Romania.

31 iulie. La festivitatile organizate cu prilejul absolvirii promotiei a 98-a participa presedintele Senatului Romaniei, ministrul Apararii Nationale, parlamentari, reprezentanti ai partidelor politice, numerosi invitati militari si civili. Preafericitul Parinte Teoctist, patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, a oficiat binecuvantarea promotiei.

4 octombrie. Incep cursurile anului de invatamant 1993/1994, (promotiile 99 si 100). In cadrul procesului de restructurare si reforma a armatei, au fost reorganizate facultatile si catedrele din Academia de Inalte Studii Militare. De la aceasta data functioneaza 12 catedre si facultatile: trupe de uscat; de aviatie si aparare antiaeriana; de logistica. S-a instituit functia de prim-loctiitor al comandantului si director de studii.

15 noiembrie. Pana la 31 iulie 1994, maiorul Segura Ernest (Franta) se inmatriculeaza ca ofiter-student in anul II, la Facultatea de logistica, specialitatea „conducere logistica”. Este primul ofiter francez care studiaza in institutia romaneasca de invatamant militar superior.

21 octombrie. Este vernisata Galeria Comandantilor institutiei – 40 de tablouri in ulei, executate de Studioul de Arte Plastice al Armatei, vibrant omagiu adus celor care pe parcursul a peste o suta de ani au fost comandantii Scolii Superioare de Razboi si ai Academiei Militare.

1 decembrie. Se constituie Colegiul Superior de Stat Major, structura organizatorica cu functionare distincta in cadrul Academiei de Inalte Studii Militare, pentru perfectionarea pregatirii postacademice la nivel strategic (intercategorii de forte ale armatei). Sef al Colegiului Superior de Stat Major este numit colonelul Octavian Puschila. In cursul anului, delegatii militare straine viziteaza Academia de Inalte Studii Militare. La fel, generali si ofiteri din conducerea academiei si cadre didactice efectueaza vizite de documentare in Franta, Turcia, Italia, Polonia etc.

  • 1994,

4 ianuarie. Se deschid cursurile promotiei I a Colegiului Superior de Stat Major.

8 martie. In organizarea Catedrei de istorie si geografie militara se desfasoara simpozionul stiintific „Maresalul Alexandru Averescu, 135 de ani de la nastere”. Este omagiata personalitatea maresalului Alexandru Averescu, ca profesor si comandant al Scolii Superioare de Razboi din Bucuresti.
martie-mai. Este elaborata si difuzata spre studiu Conceptia organizarii invatamantului de inalte studii militare – document menit sa aseze pe baze moderne, in conformitate cu standardele internationale, procesul de invatamant si structura organizatorica a institutiei.

20-22 aprilie. Sub egida Academiei de Inalte Studii Militare si a Institutului de Istorie si Teorie Militara, se desfasoara colocviul stiintific „Probleme teoretice si practice de doctrina si arta militara romaneasca”.

1 mai. Este dat in functiune Clubul Academiei, cu program zilnic pentru recreerea personalului si activitati educative (auditii muzicale, vizionari video, jocuri de sah si biliard, programe T.V. color etc.).

15 mai. Se constituie Centrul de Perfectionare in Cunoasterea Limbilor Straine, structura organizatorica distincta in cadrul Academiei de Inalte Studii Militare, cu 3 catedre de specialitate: limbi romanice, limbi slave si limbi germanice, avand menirea sa asigure pregatirea cursantilor romani in domeniile respective.

28-31 iulie. Se desfasoara festivitatile consacrate licentierii promotiei a 99-a (1992-1994) „Maresal Averescu Alexandru” si aniversarii a 105 ani de existenta a institutiei. Cu acest prilej s-au emis: insigna, placheta si medalia jubiliara; au fost tiparite lucrarile Cartea amintirilor absolventilor. O suta de promotii (1889-1995) si revista Academia de Inalte Studii Militare la 105 ani de existenta (1889-1994); s-a vernisat expozitia de carte cu lucrari ale cadrelor didactice in cei 105 ani de activitate; s-a desfasurat simpozionul stiintific „De la Scoala Superioara de Razboi la Academia de Inalte Studii Militare”; s-a statuat data de 8 august ca „Ziua Academiei de Inalte Studii Militare”, sarbatoare in calendarul aniversarilor armatei romane.

  • 1995,

15 februarie. Se constituie Colegiul de Comanda si Stat Major, structura organizatorica cu functionare distincta in cadrul Academiei de Inalte Studii Militare, destinat invatamantului postuniversitar prin cursuri de perfectionare in conducerea categoriilor de forte ale armatei si in profiluri de stat major asociate.

26 iulie. Sesiunea de comunicari cu tema: „Academia de Inalte Studii Militare – Promotia 100. Traditii si perspective”, la care au participat reprezentanti ai invatamantului militar superior din tari europene si S.U.A.

27 iulie. Are loc festivitatea de absolvire a celei de-a 100-a promotie de ofiteri de comanda si stat major. Sunt emise: medalia jubiliara „100 de promotii”; insigna „100 de promotii”; insigna „Alere Flammam”; un plic filatelic. Se reia o veche traditie din perioada interbelica, aceea de acordare a insignei „Alere Flammam” profesorilor din academie. Se tipareste lucrarea „Comandanti, profesori, absolventi, 1899-1995”. Se inmaneaza noul Drapel de lupta de catre presedintele Romaniei, Ion Iliescu, si sunt dezvelite placile de onoare cu numele comandantilor Scolii Superioare de Razboi (1889-1948), Academiei Militare (1948-1991) si Academiei de Inalte Studii Militare (din aprilie 1991).

1 octombrie. Se intrerup cursurile Facultatii Interarme pentru reorganizare, in conformitate cu noua conceptie de invatamant militar superior.

  • 1996,

24 ianuarie. Se tipareste lucrarea „Promotia 100 de ofiteri de comanda si Stat Major pentru Romania”.

1 octombrie. Se reiau cursurile Facultatii Interarme cu promotia 101, in conformitate cu noua conceptie de invatamant militar superior.

  • 1998,

30 iulie. Festivitatea de absolvire a promotiei 101 „Avram Iancu”.

  • 1999,

29 iulie. Cu ocazia implinirii a 140 de ani de la Unirea Principatelor Romane, promotia 102 a fost numita „Promotia Alexandru Ioan Cuza”. Se sarbatoresc 110 ani de la infiintarea Scolii Superioare de Razboi, ocazie ce ofera prilejul emiterii unei medalii jubiliare si a unei diplome jubiliare. Se tiparesc lucrarile „Cartea promotiilor 1889-1999”, exemplar unic, de dimensiunile 30/40 cm, si revista „The Academy of High Military Studies”.

  • 2000,

 31 iulie. Festivitatea de absolvire a promotiei 103 „Mihai Viteazul”. Prin decret prezidential a fost decorat Drapelul de lupta al Academiei de Inalte Studii Militare cu Ordinul National „Steaua Romaniei” in grad de cavaler.

27 septembrie. A avut loc vernisajul expozitiei „Galeria profesorilor”, cuprinzand tablouri cu profesori ce si-au desfasurat activitatea de-a lungul timpului in Scoala Superioara de Razboi, Academia Militara si Academia de Inalte Studii Militare.

  • 2001,

26 aprilie. S-a desfasurat sesiunea de comunicari stiintifice cu tema: „Armata Romaniei la inceput de secol. Posibile optiuni si evolutii”. In cele noua sectiuni au fost dezbatute probleme privind fenomenul militar contemporan care se profileaza in noul secol.

31 iulie. Festivitatea de absolvire a celei de-a 104-a promotii de ofiteri de comandament de stat major numita „Promotia Maresal Constantin Prezan”.

22 octombrie. Are loc ceremonia predarii-primirii comenzii Academiei de Inalte Studii Militare. La comanda este numit gl. lt. prof. univ. dr. Ilie Marin. Generalul Dumitru Cioflina este numit consilier al primului-ministru.

  • 2002,

31 iulie. Are loc festivitatea de absolvire a promotiei, a 105 numita „General Eremia Grigorescu”.

  • 2003,

ianuarie. Incep demersurile pentru schimbarea denumirii Academiei de Inalte Studii Militare in Universitatea Nationala de Aparare.

31 iulie. Festivitatea de absolvire a Promotiei 106 de ofiteri de comandament si stat major „Dobrogea 125”. Dezvelirea bustului generalului de divizie Stefan I. Falcoianu, intemeietorul si organizatorul Scolii Superioare de Razboi din Romania.

28 august. Prin Hotararea Guvernului Romaniei nr. 1027 se schimba denumirea Academiei de Inalte Studii Militare in Universitatea Nationala de Aparare.

1 noiembrie. La comanda Universitatii Nationale de Aparare este numit generalul conf. univ. dr. Mircea Muresan si, prin hotararea Senatului Universitatii din 14 noiembrie 2003, este ales si rector al acestei institutii. In perioada noiembrie 2003 – septembrie 2004 in Universitatea Nationala de Aparare au loc o serie de modificari si transformari in structurile de invatamant. Catedrele se restructureaza si se reunesc in cadrul Facultatii de Comanda si Stat Major

  • 2004,

 29 iulie. Are loc festivitatea de absolvire a promotiei 107 numita; „Stefan cel Mare si Sfant – 500”.

1 septembrie. Universitatea Nationala de Aparare isi incepe activitatea intr-o noua forma de organizare.

20 octombrie. Intra in vigoare “Insemnul heraldic” al Universitatii Nationale de Aparare.

  • 2005,

01 februarie. Centrul Regional pentru Managementul Resurselor de Aparare – Brasov intra in subordinea Universitatii Nationale de Aparare.

28 februarie. Se instituie steagul de identificare al Universitatii Nationale de Aparare si are loc festivitatea de arborare.

31 martie. Se emite insigna de absolvent al Universitatii Nationale de Aparare care va fi acordata incepand cu promotia 108 la festivitatea de absolvire din 29 iulie 2005. “Promotia 108” de absolventi ai Universitatii Nationale de Aparare va purta denumirea “Victoria Natiunilor Unite – 60”.

14-15 aprilie. Se desfasoara lucrarile sesiunii de comunicari stiintifice cu participare internationala “Provocari la adresa securitatii si strategiei la inceputul secolului XXI”.

30 mai. Ministrul Apararii Nationale insotit de seful Statului Major General a desfasurat o sedinta de lucru in cadrul Universitatii Nationale de Aparare, cu personalul didactic si membrii Senatului Universitatii Nationale de Aparare. Au fost analizate modalitatile de perfectionare si directiile de actiune pentru promovarea si aplicarea standardelor de calitate in invatamantul militar superior. Au fost stabilite masuri concrete in scopul implementarii unui sistem educational modern, bazat pe tehnologia informatiei si comunicatiilor si pe dezvoltarea invatamantului la distanta.

29 iulie. Festivitatea de absolvire a Promotiei 108 “Victoria Natiunilor Unite – 60”.

25 august. Prin Hotararea de Guvern nr. 969 Universitatea Nationala de Aparare va purta denumirea de Universitatea Nationala de Aparare “Carol I”

01 octombrie. Festivitatea de deschidere a anului de invatamant universitar 2005-2006. S-au dezvelit: inscrisul Universitatea Nationala de Aparare “Carol I” si efigia regelui “Carol I” amplasate pe fatada cladirii principale. Au participat la ceremonial: presedintele Romaniei, Traian Basescu; Prefericitul Parinte Teoctist, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane; MS regele Mihai I; ministrul apararii nationale Teodor Atanasiu; general prof. univ. dr. Eugen Badalan, seful Statului Major General; academician Dan Berindei; atasati militari acreditati in Romania; alte personalitati ale vietii politice, culturale si militare; intregul personal al Universitatii.

  • 2006,

01 octombrie. Se infiinteaza Departamentul pentru invatamant Distribuit Avansat la Distanta, unitate functionala a Universitatii Nationale de Aparare “Carol I” specializata in organizarea si desfasurarea procesului de invatare prin cursuri la distanta.

4 noiembrie. Are loc inaugurarea CLUBULUI STUDENtESC ATLANTIC in prezenta Secretarului General Adjunct NATO pentru Diplomatia Publica – Jean Fournet. Organizat sub egida Universitatii Nationale de Aparare „Carol I” si a Casei NATO, acest for de informare, documentare si cercetare se integreaza eforturilor de a implementa standardele de performanta specifice Aliantei si a promova in randul studentilor valorile euro-atlantice.

01 decembrie. Este numit loctiitor al comandantului cdor. prof. univ. dr. Florian Rapan, inlocuindu-l astfel pe gl. bg. prof. univ. dr. Viorel Buta, trecut in rezerva in luna noiembrie.

06 martie. Se semneaza la Roma Memorandumul de cooperare cu Colegiul NATO de la Roma in baza caruia Universitatea Nationala de Aparare “Carol I”, prin Departamentul pentru invatamant Distribuit Avansat la Distanta, este autorizata sa difuzeze in Romania doua cursuri acreditate si certificate NATO: Introduction to NATO si European Security Defence Policy.

01 aprilie. Este ales prorector pentru invatamant gl. bg. (r.) prof. univ. dr. Viorel Buta.

24 mai. Se semneaza Acordul de cooperare cu Universitatea Crestina Dimitrie Cantemir. Documentul vizeaza cooperarea in domenii de interes comun (educatie si cercetare stiintifica).

25 iulie. Universitatea Nationala de Aparare “Carol I” elibereaza primele diplome certificate NATO, absolventilor seriei I a cursului Introduction to NATO.

28 iulie. Festivitatea de absolvire a Promotiei 109 “Carol I”.

01 octombrie. Se infiinteaza Colegiul de Informatii pentru Aparare.

  • 2006,

1 octombrie. Se înfiinţează Colegiul de Informaţii pentru Apărare. Universitatea Naţională de Apărare „Carol I” negociază şi semnează acorduri de parteneriat cu instituţii similare, după cum urmează: Academia Militară Regală (Belgia), Colegiul de Stat Major „Rackovski” (Bulgaria), Universitatea Naţională de Apărare (Ungaria), Centrul de Înalte Studii pentru Apărare (CSAD) (Italia), Academia Militară (Lituania), Academia Naţională de Apărare (Slovacia), Centrul Superior pentru Studii Naţionale de Apărare (CESEDEN) (Spania), Universitatea Naţională de Apărare (Polonia) şi Colegiul de Apărare NATO din Roma.

  • 2007,

 17 aprilie. Se semnează protocolul de parteneriat cu Academia Militară din Lituania.

06 iulie. Vizita oficială a generalului John Craddock, Comandantul Suprem al Forţelor Aliate din Europa.

10 iulie. Semnarea protocolului de parteneriat cu Centrul de Înalte Studii de Apărare (CASD) din Italia.

28 iulie. Ceremonia de absolvire a promoţiei 110 „Integrarea Europeană 2007”.

13 noiembrie. Se semnează protocolul de parteneriat cu Academia Militară Regală din Belgia.

20 noiembrie. Semnarea protocolului de parteneriat cu Academia Naţională de Apărare din Slovacia.

12 decembrie. Semnarea protocolului de parteneriat cu Centrul Superior pentru Studii Naţionale de Apărare (CESEDEN) din Spania.

  • 2008,

 06 mai. Semnarea protocolului de parteneriat cu Universitatea Naţională de Apărare din Polonia.

05 iunie. Semnarea protocolului de parteneriat cu Centrul Superior pentru Studii Naţionale de Apărare (CESEDEN) din Spania.

25 iulie. Are loc ceremonia de absolvire a promoţiei 111 „Întregirea Naţională 90”. La festivitate au participat preşedintele Traian Băsescu, secretarul de stat şi înalte oficialităţi din Ministerul Apărării.

05 septembrie. Are loc vizita locţiitorului Comandantului Suprem al Forţelor Aliate din Europa dl. gl. John McColl.

12 septembrie. Are loc ceremonialul de predare-primire a comenzii şi drapelului de luptă al Universităţii Naţionale de Apărare „Carol I” între gl. prof.univ.dr. Mircea Mureşan şi gl. de fl. aer prof.univ.dr. Florian Râpan. Cz aceeaşi dată, gl. prof.univ.dr. Mircea Mureşan este trecut în rezervă iar gl. de fl. aer prof.univ.dr. Florian Râpan este împuternicit să asigure funcţia de comandant (rector) al Universităţii Naţionale de Apărare „Carol I”.

21 octombrie. Se semnează Memorandumul Internaţional de Acord cu Old Dominion University Norfolk, Virginia, US.

17 noiembrie. Se semnează Acordul de Cooperare cu Universitatea Titu Maiorescu.

  • 2009,

 24 februarie. General-locotenent prof. univ.dr. Teodor Frunzeti a fost numit comandant (rector) al Universităţii Naţionale de Apărare „Carol I”.

3 martie. S-a oficiat ceremonialul de predare-primire a comenzii şi drapelului de luptă al Universităţii Naţionale de Apărare „Carol I”.

9-10 aprilie. Are loc Sesiunea de Comunicări Ştiinţifice cu participare internaţională STRATEGII XXI – „Stabilitate şi securitate regională”.

7 Mai. S-a desfăşurat CONFERINŢA NAŢIONALĂ A CERCETĂRII ŞTIINŢIFICE DIN ÎNVĂŢĂMÂNTUL SUPERIOR- CNCSIS – 11, organizată la Timişoara are loc întâlnirea dintre cercetătorii Centrului de Studii Strategice de Apărare şi Securitate şi dna. SUSANNE NIES – cercetător asociat la Institutul Francez de Relaţii Internaţionale şi lansarea cărţii „Petrol – Gaze”.

17 Mai. O delegaţie din Universitatea Naţională de Apărare „Carol I” a participat la Conferinţa Comandanţilor care s-a desfăşurat la Roma, ITALIA.

20 Mai. Vizita jurnalistului american de origine română STEVE FĂINARU

26 Mai. vizita unei delegaţii din GEORGIA, condusă de col. NODAR TANGIASHVILI, locţiitor al şefului Direcţiei Politică de Apărare şi Planificare din Ministerul Apărării al Republicii Georgia şi a preşedintelui Colegiului Galileei din ISRAEL, dl.dr. JOSEPH SHEVEL.

27 Mai seminarul cu tema „STRATEGII PENTRU COOPERARE ÎN ZONA MĂRII NEGRE” unde au participat directorul adjunct al Institutului Norvegian pentru Afaceri Internaţionale, dl.dr. GEIR FLIKKE.

1Iunie s-a esfăşurat Sesiunea de comunicări ştiinţifice şi Colocviul de absolvire ale „Cursului postuniversitar de conducere în domeniul pregătirii economiei şi teritoriului pentru apărare”.

 4 Iunie vizita unei delegaţii a Colegiului de Comandă al Armatei a 2-a Artilerie şi Rachete Strategice din Republica Populară Chineză, condusă de general maior LI TILIN.

20 Iunie s-a desfăşurat Sesiunea de comunicări ştiinţifice şi colocviul de absolvire al „Cursului postuniversitar de perfecţionare-conducere în domeniul managementului resurselor umane”, organizat la Colegiul de Management al Resurselor Apărării, Educaţional şi al Achiziţiilor.

26 Iunie s-a constituit Comitetul de Organizare Activităţi Omagiale cu prilejul împlinirii a 120 ani de la înfiinţarea Universităţii Naţionale de Apărare „Carol I”.

3 Iulie festivitatea de absolvire a „Cursului postuniversitar de perfecţionare în domeniul SIGINT şi Război Electronic”.

9 Iulie vizita unei delegaţii a Universităţii Naţionale de Securitate din ISRAEL, condusă de domnul gl.mr. Gershon HACOHEN, la invitaţia Ambasadei Statului Israel la Bucureşti.

21 Iulie vizita oficială de prezentare al noului ataşat al apărării al INDIEI în România, dl. comandor PRASHANT E. PANTAGE.

24 Iulie a avut loc festivitatea de absolvire a Promoţiei 112 „UNIREA PRINCIPATELOR ROMÂNE – 150. Activitatea a avut loc pe esplanada Monumentului Eroilor Patriei şi marchează începutul Zilei Porţilor Deschise în Universitatea Naţională de Apărare „Carol I”. Cu acest prilej se scoate de la locul de păstrare Drapelul de Luptă al Universităţii Naţionale de Apărare „Carol I”, decorat cu: Ordinul „Apărarea Patriei” clasa I, Ordinul „Tudor Vladimirescu” clasa I, Ordinul „23 August” clasa I şi Ordinul Naţional „Steaua României în grad de Cavaler”şi care cu prilejul aniversării a 120 ani de la înfiinţarea Şcolii Superioare de Război” a fost decorat cu Ordinul Naţional „STEAUA ROMÂNIEI” în grad de „OFIŢER”. Decoraţia a fost înmânată în numele Preşedintelui României, de către domnul Iulian FOTA, Consilier prezidenţial, şeful Departamentului Securitate Naţională din cadrul Administraţiei Prezidenţiale.

23 August s-a desfăşurat deschiderea cursurilor Şcolii de Vară organizată de Universitatea Naţională de Apărare „Carol I” cu tema „Dezvoltare durabilă şi securitate”.

28 August activitatea de evaluare a personalului didactic civil şi a performanţelor profesionale individuale ale personalului civil contractual, în conformitate cu prevederile O.G. nr. 10/2008, a Ordinului ministrului apărării naţionale şi a „Metodologiei de evaluare a activităţii didactico-ştiinţifice a personalului didactic civil din Universitatea Naţională de Apărare „Carol I”.

4 Octombrie. Editura Universităţii Naţionale de Apărare „Carol I” a participat la Casa de Cultură a Ministerului Administraţiei şi Internelor unde s-a desfăşurat cea de-a XIII-a ediţie a „Salonului de carte juridică, civică, poliţistă şi administrativă”, organizată de Editura Ministerului Administraţiei şi Internelor.

8 Octombrie vizita cursanţilor Colegiului Naţional de Afaceri Interne la Universitatea Naţională de Apărare „Carol I”, în cadrul căreia a fost prezentat şi Colegiul de Management al Crizelor şi Operaţii Multinaţionale.

17 Octombrie vizita comandantului Academiei de Apărare a Regatului Ţărilor de Jos, general maior SIEM VAN GRONINGEN.

19 Octombrie s-a desfăşurat cea de-a V-a ediţie a Salonului de carte „POLEMOS – istorie, ştiinţe politice, securitate şi apărare”, organizat de Editura Militară şi Societatea Scriitorilor Militari la Galeria Artelor din Palatul Cercului Militar Naţional.

22 Octombrie a avut loc o discuţie între cercetători şi cadrele didactice din Stellenboch, AFRICA DE SUD, aflaţi în vizită la Institutul de Studii Politice de Apărare şi Istorie Militară.

8 Noiembrie vizita oficială în România a şefului Statului Major General al Forţelor Armate din CEHIA.

13 Noiembrie vizita Ataşatului Apărării Republicii Elene la Bucureşti, domnul colonel KONSTANTINOS MATZAKOS; vizita unei delegaţii militare din REGATUL ARABIEI SAUDITE pe probleme privind colaborarea în domeniul învăţământului militar şi a. dlui. Gl. SVERKER GÖRANSON – Comandantul Suprem al Forţelor Armate Suedeze.

18 Noiembrie Sesiunea anuală de comunicări ştiinţifice cu participare internaţională: „PERSPECTIVE ALE SECURITĂŢII ÎN EUROPA”, activitatea s-a desfăşurat la Cercul Militar Naţional.

2009:

25 Noiembrie. O delegaţie a Ministerului Apărării din Israel condusă de şefului Direcţiei Personal al Ministerul Apărării din Israel, a efectuat o vizită oficială  la Universitatea Naţională de Apărare „Carol I”.

07-11 Decembrie. Universitatea Naţională de Apărare „Carol I” a primit vizita unei delegaţii a Academiilor de Război, din Turcia, condusă de locţiitorul comandantului, gl. lt. Yurdaer Olcan.

23-24 Decembrie. În spiritul sărbătorilor de Crăciun şi Anul Nou, o parte din personalul Universităţii Naţionale de Apărare „Carol I” s-a deplasat la Centrul de plasament pentru copii cu dizabilităţii – Sfântul Rafael şi Sfântul Gabriel, Căminul de bătrâni romano-catolic din localitatea Popeşti-Leordeni precum şi la Spitalul „Grigore Alexandrescu” secţia dializă, unde a împărţit daruri copiilor şi vârstnicilor instituţionalizaţi.

2010:

7 Ianuarie. Generalul-Maior  Mart de Kruif, fost comandant al Comandamentului Regional de Sud din Afganistan, a efectuat o vizită oficială  la Universitatea Naţională de Apărare „Carol I”.

2 Februarie. A fost inaugurat laboratorului fonic destinat învăţării limbii chineze, la Universitatea Naţională de Apărare „Carol I”, în prezenţa generalului Ma Xiaotian, locţiitor al şefului Statului Major General al Armatei Populare de Eliberare a Republicii Populare Chineze, a generalului-locotenent Ştefan Oprea, locţiitor al şefului Statului Major al Armatei României, şi a unor generali şi ofiţeri din structurile centrale ale celor două armate.

1 Martie. Deschiderea unui nou curs în cadrul Departamentului de Limbi Străine, cursul de limba chineză. La activitate au participat ataşatul militar, aero şi naval colonel Lin Li al Republicii Populare Chineze şi adjunctul acestuia, contraamiral de flotilă Cătălin-Silviu Dumistrăcel din cadrul Statului Major General, reprezentanţi ai Direcţiei Managementului Resurse Umane.

2-5 Martie. O delegaţie a Şcolii NATO de la Oberammergau, Germania, condusă de colonelul Mark D. Baines, comandantul acestei instituţii, a efectuat o vizită oficială la Departamentul Regional de Studii pentru Managementul Resurselor de Apărare, de la Braşov, din cadrul Universităţii Naţionale de Apărare „Carol I”.

15-16 Aprilie. Universitatea Naţională de Apărare „Carol I” a organizat cea de-a șasea ediţie a Sesiunii anuale de comunicări ştiinţifice cu participare internaţională: Strategii XXI cu tema „Securitate şi apărare europeană în contextul crizei economico-financiare”.

3 Mai. Universitatea Naţională de Apărare „Carol I”, prin Colegiul de management al crizelor şi operaţii multinaţionale, a încheiat un acord de colaborare cu Institutul Român pentru Acţiune, Instruire şi Cercetare în Domeniul Păcii (PATRIR), reprezentat de directorul acestuia, domnul Kai Frithjof Brand-Jacobsen.

10 Mai. Vizita unei delegaţii a Colegiului Naţional de Apărare al Republicii India la Universitatea Naţională de Apărare

„Carol I”

2 Iunie. Vizita locţiitorul comandantului Universităţii Naţionale de Apărare a Republicii Populare Chineze la Universitatea Naţională de Apărare „Carol I”

23 Iulie. Festivitatea de absolvire a Promoției 113 „HENRI COANDĂ-100”, a Seriei a noua a Cursului introductiv şi a Seriei a XXI-a ale Colegiului Naţional de Apărare.

18-19 Noiembrie. Centrul de Studii Strategice de Apărare şi Securitate din Universitatea Naţională de Apărare „Carol I” a organizat a zecea ediție a Sesiunii anuale de comunicări ştiinţifice cu participare internaţională, cu tema „Impactul evoluţiei relaţiilor internaţionale asupra mediului de securitate”.

20 Decembrie. Universitatea Naţională de Apărare „Carol I” a organizat serbarea Pomului de Crăciun pentru copiii personalului instituţiei.

2011:

14-15 Aprilie. Sesiunea anuală de comunicări ştiinţifice cu participare internaţională Strategii XXI cu tema: „Universul Ştiinţei Militare”.

22 Iulie. Festivitatea de absolvire a Promoţiei 114 „DIMITRIE CANTEMIR” a Facultăţii de comandă şi stat major şi a Seriei a XXII-a a cursului postuniversitar „Probleme actuale ale securităţii naţionale” din cadrul Colegiului Naţional de Apărare.

25 Octombrie. O echipă de instructori militari ai Centrului de pregătire a cadrelor militare în domeniul educaţiei fizice şi sportului în armată din cadrul Universităţii Naţionale de Apărare „Carol I” au sărbătorit Ziua Armatei României pe cela Mai înalt vârf al României, Vârful Moldoveanu. Cu acest prilej a fost montată o plăcuţă pe care sunt inscripţionate denumirea şi însemnul heraldic ale Universităţii Naţionale de Apărare „Carol I”, precum şi denumirea Centrului de pregătire a cadrelor militare în domeniul educaţiei fizice şi sportului în armată.

20 Decembrie. Concertul de Crăciun „O ce veste minunată” susţinut de Muzica militară a garnizoanei Brăila, condusă de domnul lt.col Petrea GOGU., în Aula universitară.

2012:

5-6 Aprilie. Conferința Ştiinţifică Internaţională Strategii XXI – „Tehnologii–Aplicaţii Militare, Simulare şi Resurse” desfăşurată sub patronajul Facultăţii de comandă şi stat major şi al Şcolii doctorale.

26-27 Aprilie. Conferinţa Ştiinţifică Internaţională „eLearning and software for education”, desfăşurată sub patronajul Departamentului pentru învăţământ distribuit avansat la distanţă.

3-4 Mai. Universitatea Naţională de Apărare „Carol I” a găzduit Conferinţa ştiinţifică internaţională „Dinamica securităţii şi a relaţiilor internaţionale”, organizată de către Departamentul operaţii întrunite, studii strategice şi de securitate.

4 Mai. Universitatea Naţională de Apărare „Carol I” a primit vizita comandantului South-Eastern European Brigade (SEEBRIG), domnul general de brigadă Zdravko POPOVSKI, al şaptelea comandant al South-Eastern European Brigade (SEEBRIG).

 7 Mai. Înaltul Reprezentant al Comunităţii Internaţionale în Bosnia şi Herţegovina, domnul Valentin INZKO, a efectuat o vizită oficială în Universitatea Naţională de Apărare „Carol I”.

7 Mai.  Universitatea Naţională de Apărare „Carol I” a primit vizita unui grup de cursanţi şi profesori de la Universitatea Naţională de Apărare a Statelor Unite ale Americii.

16 Mai. Universitatea Naţională de Apărare „Carol I” a organizat Simpozionul Ştiinţific pentru comemorarea a 200 de ani de la răpirea Basarabiei.

17 Mai. Centrul de Studii Strategice de Apărare şi Securitate, din Universitatea Naţională de Apărare „Carol I” a organizat cea de-a XII-a ediţie a Seminarului cu participare internaţională „Interese naţionale şi interese comunitare în Uniunea Europeană”.

20–22 Mai. Comandantul (rectorul) Universităţii Naţionale de Apărare „Carol I”, a participat la Conferinţa anuală a comandanţilor instituţiilor militare de învăţământ superior, organizată la Paris.

23 Mai. Vizita oficială a domnului Assaf Moghadam, expert la Institutul Internaţional pentru lupta împotriva terorismului din Israel, la Universitatea Naţională de Apărare „Carol I”.

2 Iulie. Sala Senatului Universităţii Naţionale de Apărare „Carol I” a găzduit o Masă Rotundă cu tema „Relaţiile militare româno-americane”, organizată cu prilejul Zilei Naţionale a Statelor Unite ale Americii.

 8–13 Iulie. O delegaţie a Universităţii Naţionale de Apărare „Carol I” a efectuat o vizită în Republica Populară Chineză, la invitaţia preşedintelui Universităţii Naţionale de Apărare a Armatei Populare de Eliberare a R.P. Chineze.

20 Iulie. Festivitatea de absolvire a Promoţiei 115 „NEAGOE BASARAB–500” a Universităţii Naţionale de Apărare „Carol I” şi a Seriei a XXIII-a a cursului „Probleme actuale ale securităţii naţionale” din cadrul Colegiului Naţional de Apărare.

8 August. 123 de ani de la înfiinţarea Şcolii Superioare de Război, prin Înaltul Decret Regal nr. 2073 al Regelui Carol I.

1 Octombrie. Festivitatea de deschiderea a anului universitar 2012–2013, moment festiv, înălţător şi plin de emoţie pentru viitorii absolvenţi ai Promoţiei 117, precum şi pentru cursanţii Universităţii Naţionale de Apărare „Carol I” şi ai Colegiului Naţional de Apărare.

31 Octombrie.  Universitatea Naţională de Apărare „Carol I”, Academia Oamenilor de Ştiinţă din România (Secţia de Ştiinţe Militare) și Centrul de Analiză şi Studii de Securitate au organizat Seminarul „Smart Defence and Defence Investment”, la Biblioteca Centrală Universitară „Carol I”.

15 Noiembrie. Departamentul Regional de Studii pentru Managementul Resurselor de Apărare Braşov, din cadrul Universităţii Naţionale de Apărare „Carol I” a organizat a 7-a Conferinţă ştiinţifică anuală cu participare internaţională intitulată „Defense Resources Management in the 21st Century”.

20 Noiembrie. La Universitatea Naţională de Apărare “Carol I”, Majestatea Sa Regele Simeon al II-lea al Bulgarilor a primit, cu prilejul împlinirii vârstei de 75 de ani, Emblema de Onoare a Armatei României.

22-23 Noiembrie. Centrul de Studii Strategice de Apărare şi Securitate din Universitatea Naţională de Apărare „Carol I” a organizat Conferinţa ştiinţifică internaţională Strategii XXI cu tema Complexitatea şi dinamismul mediului de securitate.

3-6 Decembrie. Prorectorul pentru cercetare ştiinţifică al Universităţii Naţionale de Apărare „Carol I” a participat la doua evenimente cu impact major în lumea Advanced Distributed Learning (ADL): Reuniunea directorilor laboratoarelor ADL şi Conferinţa „Interservice/Industry Training, Simulation and Education”, în Olando, Florida.

5 Decembrie. Universitatea Naţională de Apărare „Carol I”, Academia Oamenilor de Ştiinţă din România şi Ordinul Militar de România au organizat, la Biblioteca Centrală Universitară „Carol I”, Masa Rotundă cu tema „EUROMIL-40 de ani”.

19 Decembrie. Aula Universităţii Naţionale de Apărare „Carol I” a găzduit serbarea ,,Pomului de Crăciun” pentru copii personalului instituţiei.

2013:

18 -19 Aprilie. Universitatea Naţională de Apărare „Carol I” a găzduit Conferinţa ştiinţifică internaţională Strategii XXI cu tema „Schimbări strategice în securitatea şi relaţiile internaţionale la începutul secolului XXI”, organizată de către Departamentul operaţii întrunite, studii strategice şi de securitate al Facultăţii de securitate şi apărare.

22 Aprilie. Universitatea Nationala de Aparare “Carol I” si Colegiul National de Aparare, in parteneriat cu Charles Kendall Group si Integrate Investment, anunta deschiderea la Bucuresti a centrului de studii al renumitei institutii Chartered Institute of Purchasing & Supply  (CIPS) din Marea Britanie.

25-26 Aprilie. Cercul Militar Naţional din Bucureşti a găzduit Conferinţa ştiinţifică internaţională “eLearning and software for education”, cu tema „Quality and efficiency in eLearning”.

30 Mai. Centrul de Studii Strategice de Apărare şi Securitate (CSSAS) din Universitatea Naţională de Apărare „Carol I” a organizat Seminarul cu participare internaţională Impactul statutului şi rolurilor statelor membre UE asupra evoluţiei securităţii  europene”.

17-19 Iunie. Directorul Departamentul managementul crizelor şi operaţii multinaţionale și directorul Şcolii de studii postuniversitare, din cadrul Departamentului regional de studii pentru managementul resurselor de apărare Braşov, din Universitatea Națională de Apărare „Carol I”, au participat la activitatea de analiză a Programelor de modernizare a învăţământului militar din statele partenere (Clearing House on Defence Education Enhancement Programmes), desfășurată la Comandamentul Aliat pentru Transformare din Norfolk – SUA.

20 Iunie. Universitatea Naţională de Apărare “Carol I” a primit vizita unui grup de profesori şi cursanţi ai Colegiului de Apărare de la Roma.

19 Iulie. Festivitatea de absolvire a Promoţiei 116 „AUREL VLAICU-100” a Universităţii Naţionale de Apărare „Carol I” şi a Seriei a XXIV-a a cursanţilor Colegiului Naţional de Apărare, pe esplanada Monumentului Eroilor Patriei.

8 August. 124 de ani de la înfiinţarea Şcolii Superioare de Război, prin Înaltul Decret Regal nr. 2073 al Regelui Carol I.

27 Septembrie. Universitatea Naţională de Apărare „Carol I” a organizat, în colaborare cu S.C. Romexpo S.A., în cadrul EXPOMIL 2013, în Sala Cupola – Pavilionul Central, seminarul ştiinţific cu tema: „Corelaţia dezvoltare tehnologică – fizionomia conflictelor actuale: conţinut şi tendinţe în actuala revoluţie în afacerile militare”.

1 Octombrie. Aula Universităţii Naţionale de Apărare „Carol I” a găzduit Festivitatea de deschidere a noului an universitar.

Octombrie. Proiectului „Proces educaţional optimizat în viziunea competenţelor societăţii cunoaşterii”  mplementat de către Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Inovării, prin Unitatea de Management al Proiectelor cu Finanţare Externă, în parteneriat cu Siveco România şi Universitatea Naţională de Apărare „Carol I” a primit medalia de aur, în cadrul Congresului Mondial International Project Management Association, la categoria „Project Excellence in Medium-Sized Projects”. Este pentru prima oară în istoria acestei competiţii când această medalie a fost acordată unui proiect educaţional. Universitatea Naţională de Apărare „Carol I” a fost unul din iniţiatorii proiectului şi în calitate de laborator partener al Advanced Distributed Learning Initiative, rolul principal în cadrul proiectului a fost acela de a asigura respectarea standardelor internaţionale, în special SCORM 2004 pentru digitizarea conţinutului curricular transdisciplinar şi a materialelor didactice în dezvoltarea de obiecte de învăţare, inclusiv crearea şi popularea bazei cuprinzând obiecte de învăţare. Prin acest proiect, opt licee din toată țara au fost echipate complet cu un laborator dotat cu tehnologie multitouch.

21-22 Octombrie. La Palatul Cercului Militar, a avut loc cea de-a doua ediţie a Forumului Naţional de Securitate cu tema “Cyber Security”, organizat de Universitatea Naţională de Apărare “Carol I”. În cadrul acestuia au fost dezbătute problematici de actualitate privind securitatea la nivel global, de către specialişti din întreaga lume, reprezentanţi ai companiilor IT şi ai instituţiilor de stat.

25 Octombrie. Cu prilejul Zilei Armatei, trei instructori ai Centrului de pregătire a cadrelor militare în domeniul educaţiei fizice şi sportului în Armată din cadrul Universitatăţii Nationale de Apărare “Carol I”, au arborat Drapelul National pe cel Mai înalt vârf muntos al României, Vf. Moldoveanu – 2544m, din Maisvul Făgăraş.

14-15 Noiembrie. Universitatea Naţională de Apărare „Carol I” a găzduit Conferinţa Ştiinţifică Internaţională Strategii XXI – „Tehnologii – Aplicaţii militare, simulare şi resurse” desfăşurată sub patronajul Facultăţii de comandă şi stat major şi al Şcolii doctorale.

21-22 Noiembrie. Centrul de Studii Strategice de Apărare şi Securitate din Universitatea Naţională de Apărare „Carol I” a organizat Conferinţa ştiinţifică internaţională Strategii XXI, cu tema: Complexitatea şi dinamismul mediului de securitate.

6 Decembrie. Sărbătorirea a 20 de ani de la înfiinţarea Centrului de drept internaţional umanitar, din cadrul Universităţii Naţionale de Apărare „Carol I”.

19 Decembrie. În Sala Senatului Universităţii Naţionale de Apărare „Carol I”, a avut loc reuniunea Comisiei naţionale de drept internaţional umanitar (CNDIU), care reprezintă organul consultativ al Guvernului României pe probleme de drept internaţional umanitar.  Conform reglementărilor în vigoare, îndeplinirea atribuţiunilor Secretariatului permanent al CNDIU este asigurată de Centrul de drept internaţional umanitar (CDIU) din cadrul Universităţii Naţionale de Apărarea „Carol I”, iar Comisia are acelaşi sediu cu Secretariatul permanent şi CDIU, respectiv Universitatea Naţională de Apărare „Carol I”.

2014:

4 Februarie. A avut loc ceremonia militară de predare-primire a comenzii şi a Drapelului de luptă al Universităţii Naţionale de Apărare “Carol I”. Astfel, generalul de flotilă aeriană prof.univ.dr. Gabriel-Florin Moisescu a preluat comanda instituţiei de la locţiitorul comandantului, colonel prof.univ.dr. Gheorghe Calopăreanu.

12 Februarie. Universitatea Naţională de Apărare „Carol I” a primit, vizita de informare documentare a unui grup de cursanţi de la Universitatea Naţională de Apărare a Statelor Unite ale Americii.

28 Februarie. Un reprezentant al Centrului de Studii Strategice de Apărare şi Securitate din Universitatea Națională de Apărare „Carol I” a participat la Atelierul de lucru pentru experţi pe tema Percepţiei securităţii în ţările Europei Centrale, organizat de Centrul de Studii Strategice de Apărare al Universităţii Naţionale de Servicii Publice (Budapesta, Ungaria).

3-7 Martie. O echipă academică formată din Directorul Centrului de Studii Strategice de Securitate şi Apărare din Universitatea Naţională de Apărare „Carol I”, în calitate de coordonator academic, directorul Departamentului Regional de Management al Crizelor şi Operaţii Multinaţionale şi un profesor asociat al Universităţii Naţionale de Apărare „Carol I”, în calitate de experţi, au desfăşurat un atelier de lucru în cadrul programului Defence Education Enhancement Programme (DEEP) al NATO cu Republica Islamică Afganistan, pe tema controlului democratic civil al forţelor armate, în Baku, Azerbaidjan.

12-14 Martie. O delegaţie formată din rectorul şi doi ofiţeri ai Universităţii Naţionale de Apărare din Serbia, au efectuat o vizită de informare-documentare la Universitatea Naţională de Apărare „Carol I”, în cadrul Programului DEEP (Defense Education and Enhancement Programme) al NATO.

18 Martie. În Sala Senatului Universităţii Naţionale de Apărare „Carol I”, a avut loc reuniunea Comisiei Naţionale de Drept Internaţional Umanitar (CNDIU) – organ consultativ al Guvernului pe probleme de drept internaţional umanitar.

21 Martie. A avut loc vizita preşedintelui Comitetului Militar al Uniunii Europene – domnul general Patrick de Rousiers, la Universitatea Naţională de Apărare „Carol I”.

27 Martie. Centrul de Studii Strategice de Apărare şi Securitate din Universitatea Naţională de Apărare „Carol I” a organizat Seminarul cu tema „România – 10 ani de apartenenţă la NATO. Adaptare şi contribuţii la modernizarea Alianţei”.

3 Aprilie. Comandantul (rectorul) Universităţii Naţionale de Apărare „Carol I” a semnat contractul proiectului de cercetare „Reţea transnaţională de management integrat al cercetării doctorale şi postdoctorale inteligente în domeniile “ştiinţe militare”, “securitate şi informaţii” şi “ordine publică şi siguranţă naţională” – program de formare continuă a cercetătorilor de elită –“ SmartSPODAS”, câștigat de instituția noastră în cooperare cu Academia de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza”, Centrul de Early Warning și Prevenirea Conflictelor și Colegiul Naţional de Apărare al Suediei – CRISMART.

7-11 Aprilie. Universitatea Naţională de Apărare „Carol I” a primit în cadrul proiectului „Armata, o şcoală altfel”, vizita unor elevi ai Colegiului Naţional Gheorghe Lazăr din Bucureşti.

10-11 Aprilie. Universitatea Naţională de Apărare „Carol I” a găzduit Conferinţa Ştiinţifică Internaţională Strategii XXI – „Schimbări strategice în securitate şi în relaţiile internaţionale”, desfăşurată sub patronajul Facultăţii de securitate şi apărare şi al Şcolii doctorale.

5 Mai. Vizita oficială a unei delegații a Colegiului Naţional de Apărare din Nigeria formată din 22 de cursanţi şi cadre militare cu grade de general de brigadă, colonel sau echivalent.

7 Mai. Universitatea Naţională de Apărare “Carol I” a primit vizita şefului Statului Major General al Forţelor Armate Portugheze.

14 Mai. Centrul de Drept Internaţional Umanitar (CDIU) al Universităţii Naţionale de Apărare „Carol I”, în colaborare cu Societatea Naţională de Cruce Roşie din România şi cu Înaltul Comisariat al ONU pentru Refugiaţi–reprezentanţa în România, a organizat Seminarul „Incriminarea încălcărilor grave şi a violărilor serioase ale Dreptului Internaţional Umanitar în lumina Codului  penal român în vigoare”.

 26-28 Mai. Universitatea Naţională de Apărare “Carol I” a fost organizatoarea ediției din acest an a Conferinţei Comandanţilor instituţiilor de învăţământ militar superior din ţările membre NATO şi partenere.

29 Mai. Centrul de Studii Strategice de Apărare şi Securitate (CSSAS) din cadrul Universităţii Naţionale de Apărare „Carol I” a organizat prima ediţie a Atelierului de lucru pentru tinerii strategi „Geopolitică şi geostrategie românească–tradiţie şi modernitate”.

26 Mai-6 Iunie. La Universitatea Naţională de Apărare Carol I a avut loc Exerciţiul “UNAp-2014”, organizat anual în instituţia noastră, din 2004. Scopul acestuia a fost de aprofundare a cunoştinţelor şi perfecţionare a deprinderilor ofiţerilor studenţi şi cursanţi în conducerea acţiunilor militare, prin utilizarea sistemului de simulare Joint Conflict and Tactical Simulation, reprezentând proba de foc pentru studenţi şi cursanţi, dar şi pentru cadrele didactice care au avut un rol hotarâtor în pregătirea acestora.

3 Iunie. O delegaţie militară străină formată din 70 de ofiţeri ai Universităţii Naţionale de Apărare din Serbia, au efectuat o vizită la Universitatea Naţională de Apărare „Carol I”.

26 Iunie. Universitatea Naţională de Apărare “Carol I” a primit vizita Alteţei Sale Regale Principele Leka al II-lea al Albaniei, însoţit de Alteţa Sa Regală Principele Nicolae al României.

27 Iunie. Universitatea Naţională de Apărare “Carol I” a primit vizita unei delegaţii militare chineze, condusă de locţiitorul pentru operaţii instrucţie şi învăţământ al şefului SMG din Armata Populară Chineză de Eliberare (APCE).

17 Iulie. Festivitatea de absolvire a Promoţiei 117 „CONSTANTIN BRÂNCOVEANU-300” a Facultăţii de comandă şi stat major și a Facultăţii de securitate şi apărare şi a Seriei a XXV-a a Colegiului Naţional de Apărare, din Universitatea Naţională de Apărare „Carol I”.

1 Octombrie. La sediul Universităţii Naţionale de Apărare „Carol I” a avut loc Festivitatea de deschidere a noului an universitar, moment plin de emoţie pentru întreaga comunitatea academică a universităţii.

25 Octombrie. Un grup de militari ai Centrului de pregătire a cadrelor militare în domeniul educaţiei fizice şi sportului în Armată din Universitatea Națională de Apărare „Carol I” au sărbătorit Ziua Armatei României altfel, arborând Drapelul Naţional pe cel Mai înalt vârf muntos al României, Vf. Moldoveanu – 2544m, din Maisvul Făgăraş.

31 Octombrie. Comandantul Comandamentului Aliat pentru Transformare a fost prezent la Universitatea Naţională de Apărare „Carol I” pentru a susţine o prelegere studenţilor şi cursanţilor noştri şi ai Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative.

11 Noiembrie. O delegaţie militară sârbă, condusă de rectorul Universităţii de Apărare din Belgrad, a efectuat o vizită la Universitatea Naţională de Apărare „Carol I”, în vederea semnării unui protocol de colaborare între cele două instituţii militare de învăţământ superior, atât pe linie de învăţământ, cât şi în direcţia cercetării ştiinţifice.

13-14 Noiembrie. Universitatea Naţională de Apărare „Carol I” a găzduit Conferinţa ştiinţifică internaţională Strategii XXI. Tehnologii – aplicaţii militare, simulare şi resurse”, desfăşurată sub patronajul Facultăţii de comandă şi stat major şi al Şcolii Doctorale.

18 Noiembrie. Subsecretarul de stat pentru Controlul Armamentului şi Securitate Internaţională şi adjunctul Secretarului de Stat pentru politica spaţială şi de apărare, din cadrul Departamentului de Stat al SUA au susținut o două prelegeri pe tema securităţii internaţionale şi apărării împotriva rachetelor balistice, în Aula Universității Naționale de Apărare „Carol I”.

25-26 Noiembrie. Centrul de Studii Strategice de Apărare şi Securitate din Universitatea Naţională de Apărare „Carol I” a organizat a XII-a ediţie a Conferinţei ştiinţifice internaţionale Strategii XXI, Complexitatea şi dinamismul mediului de securitate, în cadrul Proiectului SmartSPODAS.

12 Decembrie. Cercul Militar Naţional a găzduit dineul Universităţii Naţionale de Apărare ,,Carol  I” – o  seară  festivă  care a reunit cadrele  didactice, masteranzii şi studenţii Facultăţii de securitate şi apărare din cadrul instituţiei noastre.

2015:

24 Februarie. Directorul Centrului de Excelenţă pentru Operaţii Combinate Întrunite pe Mare (CJOS COE) a vizitat Universitatea Naţională de Apărare „Carol I”.

 13 Martie. O delegaţie militară din Republica Populară Chineză, condusă de locţiitorul şefului Statului Major din Republica Pupulară Chineză, a vizitat Universitatea Naţională de Apărare „Carol I”.

 23 Martie. O delegaţie militară din Oman condusă de comandantul Colegiului Naţional de Apărare din Oman, a vizitat Universitatea Naţională de Apărare „Carol I”.

25 Martie. În pragul Sărbătorilor Pascale, Biserica Militară „Sfântul Dimitrie Izvorâtorul de Mir” – Capela Universităţii Naţionale de Apărare „Carol I”, a iniţiat un proiect umanitar la Centrul de plasament în regim de urgenţă pentru copiii străzii din Bucureşti, „Cireşarii II”, pentru care s-a mobilizat întrega comunitate academică a instituţiei noastre.

2-3 Aprilie. Universitatea Naţională de Apărare „Carol I” a găzduit Conferinţa Ştiinţifică Internaţională Strategii XXI –Schimbări strategice în securitatea şi relaţiile internaţionale, desfăşurată sub patronajul Facultăţii de securitate şi apărare şi al Şcolii doctorale.

14 Mai. Centrul de drept internaţional umanitar al Ministerului Apărării Naţionale din Universitatea Naţională de Apărare „Carol I” a organizat Masa rotundă cu tema „Importanţa dreptului internaţional umanitar în actualul mediu internaţional de securitate”, manifestare ştiinţifică dedicată sărbătoririi Zilei dreptului internaţional umanitar.

21 Mai. O delegaţie militară de la Universitatea Națională de Apărare și Academia de Științe Militare din Republica Populară Chineză a vizitat Universitatea Naţională de Apărare „Carol I”.

3 Iunie. Universitatea Naţională de Apărare „Carol I” şi Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă au organizat un exerciţiu comun în domeniul situaţiilor de urgenţă, la sediul UNAp “Carol I”.

25 Mai–5 Iunie. S-a desfăşurat Exerciţiul „UNAp-2015”, organizat anual în instituţia noastră din 2004, reprezentând proba de foc pentru studenţi, cursanţi şi cadre didactice.

11-12 Iunie. Centrul de Studii Strategice de Apărare şi Securitate din Universitatea Naţională de Apărare „Carol I” a organizat o nouă ediţie a Conferinţei ştiinţifice internaţionale Strategii XXI, Complexitatea şi dinamismul mediului de securitate.

12 Iunie. Facultatea de Securitate şi Apărare din Universitatea Naţională de Apărare „Carol I” a organizat sesiunea de comunicări ştiinţifice „Securitate naţională, europeană şi euroatlantică, SNEE – 2015”, în Aula universitară.

23 Iunie. Universitatea Naţională de Apărare „Carol I” a primit vizita unei delegaţii de la Colegiul de Apărare NATO de la Roma.

23 Iunie. Universitatea Naţională de Apărare „Carol I” a primit vizita unei delegaţii militare chineze condusă de locţiitorul comandantului Universităţii Naţionale de Apărare a Armatei Chineze de Eliberare.

30 Iunie. O delegaţie militară din cadrul Academiei Superioare de Război din Turcia, au efectuat o vizită la Universitatea Naţională de Apărare „Carol I”.

17 Iulie. Festivitatea de absolvire a Promoţiei 118 „Regele Ferdinand – 150” a Universităţii Naţionale de Apărare „Carol I”.

1 Octombrie. În Aula Universităţii Naţionale de Apărare ,,Carol I” a avut loc Festivitatea de deschidere a anului universitar 2015-2016.

5-6 Noiembrie. Universitatea Naţională de Apărare „Carol I” a găzduit Conferinţa ştiinţifică internaţională Strategii XXI – „Tehnologii – Aplicaţii Militare, Simulare şi Resurse”, desfăşurată sub patronajul Facultăţii de comandă şi stat major şi al Şcolii doctorale.

9 – 22 Octombrie. Universitatea Naţională de Apărare „Carol I” a primit Vizita unei delegaţii militare condusă de comandantul (rectorul) Academiei Naţionale de Apărare din Republica Bulgaria.

16-20 Noiembrie. O delegație a Colegiului Întrunit de Comandă şi Stat Major din Marea Britanie a efectuat o Vizita de documentare şi informare la Universitatea Naţională de Apărare „Carol I”.

2016:

23 Februarie. O delegaţie formată din 6 ofiţeri ai Acdemiei Militare a Forţelor Armate „Alexandru cel Bun” din Republica Moldova a efectuat o vizită de informare-documentare la Universitatea Naţională de Apărare „Carol I”, în cadrul Defence Education Enhancement Programme (DEEP) al NATO.

23-26 Februarie. La Centrul de jocuri de rezboi şi experimentări doctrinare din Universitatea Naţională de Apărare „Carol I”, s-a desfăşurat Conferinţa principală de planificare pentru exerciţiul asistat de calculator South-Eastern Europe Simulation  – “SEESIM – 16”.

24 Februarie. Preşedintele Agenţiei Române de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior (ARACIS) a înmânat comandantului (rectorului) Universităţii Naţionale de Apărare „Carol I” certificatul prin care se acordă calificativul „Grad de încredere ridicat” pentru perioada 2015-2020.

1-3 Martie. Universitatea Naţională de Apărare „Carol I” a fost reprezentată la Conferinţa anuală a comandanţilor Centrelor de pregătire şi educaţie din Parteneriatul NATO (CC PTEC), de către directorul Departamentului regional de management al crizelor şi operaţii multinaţionale şi directorul Departamentului regional de studii pentru managementul resurselor de apărare.  Evenimentul a fost organizat de Comandamentul Aliat pentru Transformare, în Tirana (Albania).

8 Martie. A avut loc ceremonia militară de predare-primire a comenzii şi a drapelului de luptă la Universitatea Naţională de Apărare „Carol I”. Domnul colonel prof.univ.dr. Gheorghe Calopăreanu a preluat comanda şi drapelul de luptă de la domnul general Maior (r) prof.univ.dr. Gabriel-Florin Moisescu, în prezenţa Secretarului General al Ministerului Apărării Naţionale.

14 Martie. La sediul Universităţii Naţionale de Apărare „Carol I”, a avut loc ceremonia militară de numire în funcţia de comandant (rector) al instituţiei. Cu acest prilej, Secretarul General al Ministerului Apărării Naţionale, domnul Codrin–Dumitru MUNTEANU, a dat citire ordinului ministrului apărării naţionale de numire în funcţia de comandant (rector) al Universităţii Naţionale de Apărare „Carol I” a domnului colonel prof.univ.dr. Gheorghe CALOPĂREANU.

24 Martie. Universitatea Naţională de Apărare „Carol I” a găzduit festivitatea de lansare oficială a dicţionarului interarme triling operativ, tactic şi logistic în limbile franceză, română şi engleză.

24 Martie. Centrul de studii strategice de apărare şi securitate din Universitatea Naţională de Apărare „Carol I” a găzduit atelierul de lucru cu tema „Corelaţia geografie militară – geostrategie – geopolitică în studiile de securitate”.

31 Martie. Universitatea Naţională de Apărare „Carol I” a primit vizita unei delegaţii militare de la Colegiul Regal de Apărare din Regatul Haşemit al Iordaniei, condusă de domnul general de brigadă Mohammad Samdi.

14-15 Aprilie. Facultatea de securitate şi apărare şi Şcoala doctorală din cadrul Universităţii Naţionale de Apărare „Carol I” au organizat a XII-a ediţie a Conferinţei ştiinţifice internaţionale Strategii XXI cu tema „STRATEGIC CHANGES IN SECURITY AND INTERNATIONAL RELATIONS”.

18-22 Aprilie. O delegaţie din cadrul Universităţii Naţionale de Apărare „Carol I” a efectuat o vizită de îndrumare la Academia Militară „Alexandru cel Bun”. Universitatea Naţională de Apărare „Carol I” este instituţie coordonatoare pe linie academică şi prin intermediul universității noastre, România a primit statutul de Naţiune Lider, în vederea continuării sprijinului NATO în program.

21-22 Aprilie. Departamentul pentru învăţământ distribuit avansat la distanţă din Universitatea Naţională de Apărare „Carol I” şi Colegiul European de Securitate şi Apărare, alături de Romanian ADL Partnership Lab, au organizat Conferinţa internaţională „eLearning and software education” cu tema: „eLearning Vision 2020”, la Cercul Militar Naţional.

22 Aprilie. Asociaţia profesională „Centrul de studii pentru securitate, managementul crizelor şi prevenirea conflictelor”, în colaborare cu Universitatea Naţională de Apărare „Carol I” – Facultatea de securitate şi apărare şi iBusiness Company, au organizat la Biblioteca Academiei Române, a doua ediţie a Conferinţei ştiinţifice internaţionale „The Euro-Atlantic Security and the security in the Cyberspace”.

24 – 29 Aprilie. Universitatea Naţională de Apărare „Carol I” a primit vizita de informare şi documentare a unei delegaţii de cursanţi şi cadre didactice de la Universitatea Naţională de Apărare din Republica Islamică Pakistan.

10 Mai. Universitatea Naţională de Apărare „Carol I” a primit vizita unei delegații din cadrul Centrului European de Studii de Securitate „George C. Marshall” (GCMC).

13 Mai. Centrul de Drept Internaţional Umanitar al Ministerului Apărării Naţionale din Universitatea Naţională de Apărare „Carol I” a organizat Masa rotundă cu tema „Importanţa dreptului internaţional umanitar în actualul mediu internaţional de securitate”, manifestare ştiinţifică dedicată sărbătoririi Zilei dreptului internaţional umanitar.

17 Mai. Universitatea Națională de Apărare „Carol I” a primit vizita de informare-documentare a unei delegații de cursanți și cadre didactice de la Colegiul de Război al Corpului Pușcașilor Marini din Statele Unite ale Americii.

20 Mai. Universitatea Națională de Apărare „Carol I” a găzduit, în prezența ministrului apărării naționale, festivitatea de sărbătorire a 125 de ani de financiar militar.

23-25 Mai. Universitatea Naţională de Apărare „Carol I” a primit vizita unei delegaţii din cadrul Institutului Superior de Stat Major Interforţe (ISSMI), condusă de domnul general Maior Pierluigi Leonarduzzi, directorul ISSMI.

23 Mai–3 Iunie. La Universitatea Naţională de Apărare „Carol I” s-a desfăşurat Exerciţiul „UNAp-2016”, reprezentând apogeul unui an de învățământ. În cadrul exercițiului au fost implicați ofițerii de comandă și stat major de la: cursul postuniversitar de conducere strategică (eșalon strategic); cursul postuniversitar de conducere (eșalonul operativ); masterul de conducere interarme – forțe terestre navale, aeriene și management logistic (eșalonul tactic).

26 Mai. Centrul de Studii Strategice de Apărare şi Securitate din Universitatea Naţională de Apărare „Carol I” a organizat Simpozionul internaţional „Provocări majore pentru securitatea spaţiului euroatlantic, în Sala Senatului universităţii.

2 Iunie. Colegiul Național de Apărare din cadrul Universității Naționale de Apărare „Carol I” a organizat Conferința Strategii XXI cu tema „România în noul context de securitate internațional”.

8 Iunie. Universitatea Naţională de Apărare „Carol I” şi Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă au organizat un exerciţiu comun în domeniul situaţiilor de urgenţă, cu tema: „Managementul unor situații de urgență determinate de cauze naturale (cutremure/căderi de meteoriți) și/sau tehnologice (explozii/incendii). Formularea propunerilor pentru perfecționarea conținutului planurilor de cooperare și al planurilor de răspuns la urgențe civile”.

10 Iunie. Facultatea de securitate şi apărare din cadrul Universităţii Naţionale de Apărare “Carol I” a organizat Sesiunea de comunicări ştiinţifice „SECURITATE NAŢIONALĂ, EUROPEANĂ ŞI EUROATLANTICĂ, SNEE – 2016“.

13 – 17 Iunie. Universitatea Naţională de Apărare „Carol I” a primit vizita de informare şi documentare a unei delegaţii de 38 de cursanţi şi cadre didactice de la Centrul Superior de Studii pentru Apărare Naţională din Spania.

22 Iunie. Domnul general de brigadă (r) Edmond Fadel, fost director al Direcției Informații Militare a Libanului, a susținut o prelegere cu tema „Experiența Libanului în lupta împotriva terorismului”, în Aula Universității Naționale de Apărare „Carol I”, la care au participat studenți, cursanți, cadre didactice din UNAp „Carol I” și reprezentanți ai Centrului de Prevenire a Conflictelor și Early Warning.

21-25 Iunie. Universitatea Naţională de Apărare „Carol I” în parteneriat cu Sistemul de Informații al Securității Alimentare (SISA) Agrointelligence a organizat, prima ediţie a Școlii de Vară Agrointelligence, cu temă „Securitate și suveranitate agroalimentară în contextul migraţiei şi a conflictelor regionale”.

7-10 Iulie. Universitatea Naţională de Apărare „Carol I” a primit vizita unei delegaţii militare de profesori şi cursanţi de la Universitatea Naţională de Apărare din Beijing, Republica Populară Chineză.

15 Iulie. Festivitatea de absolvire a Promoţiei 119 „ANDREI MUREȘANU – 200” a Facultăţii de comandă şi stat major, a Facultăţii de securitate şi apărare şi a Seriei a XXVII-a a Colegiului Naţional de Apărare, din Universitatea Naţională de Apărare „Carol I”, în prezența ministrului apărării naționale.

Sos. Panduri Nr. 68-72, sector 5, Bucuresti
Telefon centrala: 021.319.48.80; Fax: 021.319.48.66 
RESPONSABIL CU DIFUZAREA INFORMATIILOR PUBLICE: Cpt. Barna Cristinatel. 021.319.48.80  –  int. 0113