FACULTATEA DE MEDICINA SI FARMACIE CAROL DAVILA

Palatul Facultății de Medicină este o clădire construită în stil neoclasic francez, amplasată in Sectorul 5 al municipiului Bucuresti., în apropierea Spitalului Universitar de Urgenta, găzduiește Universitatea de medicina si farmacie Carol Davila din Bucuresti. Clădirea a fost construită în 1902 după un proiect realizat de arhitectul elvețian Luis Pierre Blanc și a fost dată în folosință universitatii in 12 octombrie 1903.

Subsolul, construit din piatră, este soclul pe care este ridicată clădirea formată din 3 etaje. Fațada principală, simetrică, este formată dintr-un parter înalt în apareiaj, în care pot fi observate ferestrele în arc de cerc. Corpul central, construit in rezalit și înălțat față de cornișa generală, prezintă o colonadă și un fronton bogat ornat.

Colțurile fațadei, scoase în față, adăpostesc scările care permit accesul spre etajele superioare. Fațada dinspre parcul din curtea palatului este desfășurată simetric față de cele două volume masive din capetele acoperite cu cupole și prezintă cinci arce în plin cintru. Intrarea principală prezintă și un portal din piatră sculptată.

Statuia Dr. Carol Davila , din fața intrării principale, este opera lui Carol Stork și a fost turnată în bronz în atelierele Școlii de arte si meserii din Bucuresti. Ideea ridicării unei statui a lui Carol Davila a fost exprimată pentru prima dată în cadrul primului congres național de medicină, desfășurat la București în octombrie 1884. Statuia a fost dezvelită în ziua în care a fost inaugurat palatul.

Construcția a însemnat un pas înainte important în evoluția învățământului medical românesc, noua clădire prin spațiul pe care îl punea la dispoziție, a permis o mai bună organizare și desfășurare a actului educațional medical.

La început clădirea a fost și sediul Facultății de Farmacie, în prezent Facultatea de Farmacie își are sediul în strada Traian Vuia. Clădirea este înscrisă în Lista monumentelor istorice din Bucuresti, Sector 5 cu cod LMI B-II-m_A-18706.

Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila”, prestigioasă instituție de învățământ superior medical, prima înființată pe teritoriul țării noastre, are sediul principal pe Bulevardul Eroilor Sanitari din București, fiind găzduită de Palatul Facultății de Medicină. Instituția poartă numele medicului român de origine franceză Carol Davila (1828-1884), cel care a pus bazele învățământului medical din țara noastră.

În anul 1857, a fost înființată Școala națională de medicină și farmacie. Datorită activității lui Carol Davila, au luat ființă în țara noastră o serie de societăți științifice de profil („Societatea medicală” — 1857; „Societatea de Cruce Roșie” — 1876; „Societatea științelor naturale” — 1876), precum și două reviste medicale: „Monitorul medical” (1862) și „Gazeta medicală” (1865). În războiul pentru independență (1877-1878) a condus serviciul militar al armatei.

Elevii săi erau trimiși la marile facultăți din Europa: Paris, Roma, Berlin și Viena și se întorceau doctori în medicină, devenind profesori ai facultății din București.

Școala națională de medicină și farmacie s-a dezvoltat treptat, și, la 12 noiembrie 1869, a devenit posibilă înființarea Facultății de medicină din București, care și-a deschis cursurile în ziua de 22 noiembrie 1869. A fost prima facultate de medicină în cadrul Universității din București, și totodată, pe teritoriul țării noastre.

Timp de peste trei decenii nu a avut un sediu propriu. Decanatul, biblioteca și două laboratoare funcționau în clădirea Universității, amfiteatrul de anatomie și cel de anatomie patologică la Spitalul Colțea, celelalte laboratoare în diferite imobile, pe străzile Brezoianu, Sf. Spiridon, Batiștei.

În anul 1883, în urma demersurilor făcute de facultate, Ministerul Cultelor și Instrucțiunii Publice a trimis decanatului o copie a planurilor efectuate după cele ale Institutului de Patologie din Innsbruck (Austria), invitând comisia profesorală să accepte un edificiu asemănător.

Clădirea, care trebuia să prevadă și dezvoltarea facultății, urma să cuprindă în secții proprii laboratorul de anatomie și sala de disecție cu secția muzeului de anatomie patologică, amfiteatrul comun pentru cursurile teoretice ale facultății, cu săli pentru colecțiile lor speciale și un cabinet propriu fiecărui profesor, cancelaria facultății, bibliotecă, sala de consiliu și locuințe pentru personalul de serviciu.

Localul Facultății de Medicină a fost ridicat după planurile arhitectului Louis Pierre Blanc (1860-1903). Parțial, construcția a fost terminată în 1901, la 1 octombrie, fiind deschise cursurile și laboratoarele. Clădirea a fost complet terminată și inaugurată în ziua de 12 octombrie 1903, când s-a făcut și inaugurarea statuii lui Carol Davila, așezată în fața facultății, realizată de sculptorul Carol Stork, turnată în bronz în atelierele Școlii de artă și meserii din București. Inițiativa ridicării unui monument al lui Davila fusese luată la primul congres medical național care a avut loc la București, în octombrie 1884.

Intrarea principală, monumentală, străjuită de coloane ionice, dar și interioarele, situează edificiul printre cele mai frumoase din București.

Subsolul, construit din piatră, este soclul pe care este ridicată clădirea formată din 3 etaje. Fațada principală, simetrică, este formată dintr-un parter înalt în apareiaj (un mod de dispunere a pietrelor sau cărămizilor unei zidării aparente), în care pot fi observate ferestrele în arc de cerc.

Corpul central, construit în rezalit (o tehnică de zidărie pentru modularea fațadei unei construcții) și înălțat față de cornișa generală, prezintă o colonadă și un fronton bogat ornat. Colțurile fațadei, scoase în față, adăpostesc scările care permit accesul spre etajele superioare.

Fațada dinspre parcul din curtea palatului este desfășurată simetric față de cele două volume masive din capetele acoperite cu cupole și prezintă cinci arce. Intrarea principală prezintă și un portal din piatră sculptată.

Un merit deosebit în realizarea acestei construcții, precum și în obținerea fondurilor necesare îi este atribuit profesorului Thoma Ionescu (1860-1926), fratele lui Take Ionescu (1858-1922), personalitate politică de primă mărime a vremii.

Celebrul doctor, numit profesor al Facultății de Medicină din București în 1895, rămâne creatorul rahianesteziei superioare, considerată în literatura mondială ca o metodă pur românească. Profesorul dr. Thoma Ionescu a fost decan al Facultății de Medicină și rector al Universității cu intermitențe din 1906 până în 1926.

Rectoratul Facultății de Medicină și Farmacie „Carol Davila” funcționează în casa doctor Turnescu, celebru medic chirurg, profesor la Facultatea de Medicină, casă aflată pe strada Dionisie Lupu, nr. 37. Aceasta a fost construită între anii 1893 și 1895, în stil neoclasic, specific lui Albert Galleron, arhitectul care a realizat și planurile Ateneului Român.

Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” a fost clasificată, în anul 2011, în prima categorie din România, cea a universităților de cercetare avansată și educație, iar clădirea ce o adăpostește este înscrisă pe Lista monumentelor istorice. Sursa: Agerpress

Adresa: Bulevardul Eroii Sanitari 8, București 050474

Telefon: +4 021 318 0719

Locatie

Bulevardul Eroii Sanitari 8, București 050474

Video