Cotroceni

CASA POPORULUI

Casa Poporului 1

Program de vizitare:

  • Martie – Octombrie, zilnic 09:00 – 17:00 (ultimul tur la ora 16:30)
  • Noiembrie – Februarie, zilnic 10:00 – 16:00 (ultimul tur la ora 15:30).

Pentru Rezervări:

  • Rezervările pentru 1-9 persoane se fac doar telefonic, cu 24 de ore înaintea vizitei, în intervalul orar 09:00-16:00, la următoarele numere de telefon: +40 733 558 102 sau +40 733 558 103.
  • Rezervările pentru grupurile mai mari de 10 persoane pot fi efectuate la următoarea adresă de e-mail: cic.vizite@cdep.ro
  • Cererile de rezervare transmise pe adresa de e-mail, pentru 1-9 persoane, nu vor fi luate in considerare.

Tarife:   

  1. Tur Standard – 35 LEI/persoană
  2. Tur Panorama Orașului – Terasă (acces cu liftul) – 15 LEI/persoană

III. Tur subsol (coborâre 2 nivele pe scări) – 10 LEI/persoană

  1. Tur Standard + Panorama Orașului – Terasă (acces cu liftul) – 45 LEI/persoană
  2. Tur Standard + Subsol (coborâre 2 nivele pe scări) – 40 LEI/persoană
  3. Tur Standard + Panorama Orașului (Terasă) + Subsol – 55 LEI/persoană

Studenţi
(cu vârsta între 18 şi 26 ani, care deţin carnet de student, vizat la zi)

  1. Tur Standard – 18 LEI/persoană
  2. Tur Panorama Orașului – Terasă (acces cu liftul) – 8 LEI/persoană

III. Tur subsol (coborâre 2 nivele pe scări) – 5 LEI/persoană

  1. Tur Standard + Panorama Orașului – Terasă (acces cu liftul) – 20 LEI/persoană
  2. Tur Standard + Subsol (coborâre 2 nivele pe scări) – 19 LEI/persoană
  3. Tur Standard + Panorama Orașului (Terasă) + Subsol – 28 LEI/persoană

Intrarea liberă pentru:

  • copii sub vârsta de 7 ani, elevi sub vârsta de 18 ani (ce deţin carnet de elev)
  • persoane cu dizabilităţi (cu act doveditor) şi însoţitorul
  • Acces persoane cu handicap locomotor: recomandat – cu programare anticipată.

Tarife suplimentare:

  • Aparat foto:     30 LEI
  • Camera video: 30 LEI

Alte tarife:

  • Fotografiere profesională: 100 EURO/oră
  • Filmare profesională:       5000 EURO/oră

Pentru fotografiere şi filmare profesională, vă rugăm să trimiteţi cererea la email cic@cdep.ro sau la numărul de fax: + 40 21 312 09 02

Informații suplimentare:

  • Accesul se face doar pe baza unui document de identitate valabil (B.I., C.I., pașaport). NU se acceptă permise de conducere sau alte forme de legitimare.
  • Pentru toate tururile: grupuri de maxim 30 de persoane.
  • Condiții speciale pentru persoanele cu dizabilități (la cerere).
  • Tururile III, V, VI sunt inaccesibile persoanelor cu dizabilități.
  • În zilele de luni și marți, tururile IV și VI se efectuează doar la orele 10:30 și 14:00. Excepție: lunile ianuarie, iulie şi august.
  • În zilele de miercuri până duminică, tururile IV și VI se efectuează în intervalul orar 11:00 (primul grup) – 14:00 (ultimul grup).
  • Coborârea cu liftul – ultima cursă: ora 16:00.
  • Din cauza limitării numărului zilnic de vizitatori ne rezervăm dreptul de a refuza programarea sau vânzarea de bilete.
  • Rezervările neconfirmate cu 24 ore în avans se consideră anulate.
  • În cazul rezervărilor vă rugăm să vă prezentaţi cu 10 minute înaintea începerii turului de vizitare la biroul de informații; neprezentarea atrage după sine anularea rezervării.
  • Din motive de securitate nu este disponibil un spațiu de depozitare bagaje și garderobă.
  • Dacă din motive independete de prestator, Centrul Internațional de Conferințe – Compartimentul vizite nu își poate onora serviciile, beneficiarul/solicitantul va ține cont de următorul aspect – Palatul Parlamentului este o instituție publică, activitățile Camerei Deputaților și Senatului pot întrerupe fără nici o notificare în prealabil activitatea Centrului Internațional de Conferințe și implicit anularea serviciilor către beneficiar/solicitant.

Clădirea Palatului Parlamentului se află situată în partea centrală a Bucureştiului (în sectorul 5), pe locul care astăzi se cheamă Dealul Arsenalului, încadrat de strada Izvor la vest şi nord-vest, Bulevardul Naţiunile Unite spre nord, Bulevardul Libertăţii la est şi Calea 13 Septembrie la sud.

Clădirea, cu o suprafaţă desfăşurată de 330.000 m², se inscrie in „Cartea Recordurilor” la capitolul „Clădiri Administrative”, pe locul 2 în lume după clădirea Pentagonului, iar din punct de vedere al volumului, cu cei 2.550.000 m³ ai săi, pe locul 3 în lume, după clădirea de asamblare a rachetelor spaţiale de la Cape Canaveral din  Florida şi după piramida lui Quetzalcoatl din Mexic.
Constructia depăşeşte cu 2% volumul piramidei lui Keops din Egipt.

Proiectul Bucuresti”. Casa Poporului a fost construita in cadrul proiectului Bucuresti, inceput în anul 1978, ca o replică a oraşului stat Phenian din Coreea de Nord . După cutremurul din 1977, Nicolae Ceausescu a ordonat „reconstruirea” Bucureştiului cu un nou oraş, un stat in stat, aşa că, începând cu anii 1978-79, a avut loc concursul la nivel naţional pentru reconstruirea Bucureştiului. După un concurs ce a durat aproape 4 ani, arhitecta Anca Petrescu a câştigat postul de arhitect şef al celui mai controversat proiect construit până acum în România.
Şantierul propriu zis a început în anii 1980 cu demolarea a peste 7 km² din vechiul centru al capitalei şi relocarea a peste 40.000 de oameni din această zonă. Printre clădirile dispărute se număra Manastirea Vacaresti, Spitalul Brâncovenesc, Arhivele Naţionale si Stadionul Republica.

In 1989 costurile clädirii erau estimate la 1.75 miliarde dolari SUA, iar în 2006 la 3 miliarde Euro. Constructia are o lungime de 270 metri, lăţime de 245 metri, înălţime de 86 metri (peste cota 0), adâncime de 92 metri (sub nivelul solului) si o suprafata construita la sol de 66.000 metri patrati.

Resurse folosite
Pentru realizarea acestei impunătoare clădiri s-au folosit:

1.000.000 m³ de marmură
5.500 de tone de ciment
7.000 de tone de oţel
20.000 de tone de nisip
1.000 de tone de bazalt
900.000 m³ de esenţe de lemn
3.500 de tone de cristal
200.000 m³ de sticlă
2.800 de candelabre
220.000 m² de covoare
3.500 m² de piele.

La construcţie au participat 200 arhitecţi şi aproximativ 20.000 muncitori care au lucrat în trei ture, 24 ore pe zi.

Programari, tarif de intrare si programul de vizita al Casei Poporului

Daca doriti sa vizitati cea mai mare, cea mai scumpa si cea mai grea cladire administrativa din lume trebuie sa achitati o taxa de 15 Ron. Pensionarii, elevii si studentii au acces gratuit, dar trebuie sa prezinte la intrare carnetul de elev, student, respectiv talonul de pensie.

Vizitele se fac in fiecare zi, intre 10.00 si 16.00, individual sau in grup.

Tururile, organizate de Centrul International de Conferinte (C.I.C.), se contramandeaza, insa, daca in sali au loc conferinte sau seminarii.

Vizite educative

Centrul educational organizeaza un program de vizite educative la Camera Deputatilor, destinat, cu precadere, copiilor si tinerilor. În afara turului obisnuit de vizitare al Palatului Parlamentului, pe parcursul acestor vizite, grupurile de tineri primesc informatii despre modul de functionare a Camerei Deputatilor, procesul de vot si reprezentare, rolul deputatilor sau procesul legislativ si se pot familiariza cu dezbaterile parlamentare prin asistarea la dezbaterile din plen.

Gradinitele, scolile, liceele si facultatile, dar si alte institutii de învatamânt si educatie pot solicita programari pentru vizitele educative la Camera Deputatilor pentru grupuri de maximum 50 de elevi/tineri. Grupurile trebuie sa fie insotite, obligatoriu, de un cadru didactic.

Pentru a programa un grup institutia de învatamânt trebuie sa solicite Centrului educational, prin e-mail, fax sau posta programarea unui grup pentru participarea la o vizita educativa. Data si ora programarii se stabilesc de Centrul educational, în functie de cererile existente.

Cu minimum trei zile înainte de data vizitei, scolile sau institutiile organizatoare trebuie sa trimita Centrului Educational lista cu numele tuturor participantilor împreuna cu datele de identificare ale grupului (în cazul în care elevii au cel putin 14 ani) si ale coordonatorului grupului (nume, prenume, serie si numar de buletin sau carte de identitate).

Vizitele educative sunt gratuite pentru toate grupurile de copii si tineri organizate de institutiile de învatamânt, cultura si educatie din România, dureaza cca 1,5 – 2 ore si se organizeaza de doua ori pe saptamana.
Date de contact

Centrul educational, Camera Deputatilor
Str. Izvor, nr. 2-4, Sector 5, Bucuresti

Tel: +40 (021) 414 14 26
Fax: +40 (021) 312 09 02
e-mail:educatie@cdep.ro