GRADINA BOTANICA DIMITRIE BRÂNDZĂ
Gradina Botanica Bucuresti este numita dupa fondatorul ei, Dimitrie Brândză, si este situata in cartierul Cotroceni din capitala. Ea se intinde pe o suprafata de 17,5 hectare, avand 4.000 m² de sere si are in grija 10.000 specii de plante.
Gradina este conceputa ca un parc dispunand de alei ascunse printre zonele verzi si este un punct de interes atat pentru botanisti cat si pentru locuitorii orasului care regasesc aici un colt de natura deosebit prin varietatea si frumusetea speciilor de plante. In incinta gradinii se afla Institutul Botanic si Muzeul Botanic.
Gradina botanica reprezinta un instrument de studiu al stiintelor naturii, a dobandit, prin plantari succesive, virtutile unei gradini botanice. In sectorul exterior sunt reproduse elementele din teren specifice locurilor de origine a plantelor. In sectorul pavilionar sunt adapostite plante exotice iubitoare de caldura. O constructie in stil romanesc adaposteste muzeul botanic cu un impresionant ierbar.
Gradina Botanica din Bucuresti a fost infiintata in anul 1860 in timpul domniei lui Al. I. Cuza, cu o suprafata de 17,5 ha este organizata in mai multe zone: sectoare in aer liber, populate cu plante anuale si perene (Sectorul Decorativ, Sectorul Plante Rare, Sectorul Flora mediteraneana, Sectorul Flora Dobrogei, Sectorul Gradina Italiana, Rosariul, Colectia de Irisi, Sectorul Plante Utile si Sectorul Sistematic), sere de expozitie care adapostesc compartimente speciale pentru plante din diferite regiuni ale planetei (Palmieri, Orhidee, Ferigi Exotice, Plante Tropicale si Subtropicale, Plante Suculente, Cactusi, Bromelii) si sere de productie.
Colectiile de plante cuprind aproximativ 5.000 de taxoni. Institutia pune la dispozitia studentilor, cercetatorilor si a vizitatorilor si un Muzeu Botanic organizat pe principii ecologice, un Herbar General (BUC) care cuprinde aproximativ 500.000 de coli si o Librarie Botanica cu mai mult de 9.000 de carti.
Muzeul Botanic este amenajat in 20 de incaperi si cuprinde planse pictate, fructe, seminte, fragmente de plante uscate sau conservate in formol, expuse dupa criterii ecologice, sistematice si functionale. Astfel, pot fi vizitate salile ce cuprind: flora Deltei Dunarii, flora de campie, de deal, de munte. Poate fi vazut un biotop de turbarie, diorame cu aspecte din delta si chiar si o „pestera”.
Tot aici sunt expuse manuscrise, aparate de cercetare de pe timpuri legate de domeniul botanicii, o colectie de piese de artizanat din materiale vegetale, o colectie de mostre de lemn de arbori si arbusti indigeni si exotici. Gradina cuprinde: sectorul plantelor ornamentale, grupe geografice (plante rare din flora Romaniei, plante din zona mediteraneana), sectorul flora Dobrogei, cascada, gradina italiana, rozariu, sectorul plante utile, sectorul „sistemul plantelor”, arboret – dendrariu, si in sfarsit desi nu in cele din urma complexul de sere.
Gradina Botanica „Dimitrie Brandza” publica „Acta Horti Botanici Bucurestiensis”, care in prezent a ajuns la volumul numarul 35 si „Delectus Seminum” publicatie utilizata ca baza pentru schimbul national si international de seminte.
Gradina Botanica “Dimitrie Brandza”: zilnic intre orele 09:00 – 17:00
Muzeul Botanic: luni – joi între orele 10-15; sâmbătă și duminică între orele 9-13
Serele gradinii botanice: marți, joi, sâmbătă și duminică, între orele 9-13
Spațiile în aer liber
- bilet întreg, perioada 16 martie – 15 octombrie: 10 lei
- bilet redus 5 lei
- bilet întreg, perioada 16 octombrie – 15 martie: 5 lei
- bilet redus: 2 lei
Bilete reduse: pensionari, elevi, studenti
Bilete gratuite: veteranii de razboi, copii prescolari
Sos. Cotroceni, Nr. 32, Sector 6, Bucuresti, Telefon: 0213181559
E-mail : gradinabotanicabucuresti@yahoo.com
Locatie
Sos. Cotroceni, Nr. 32, Sector 5, Bucuresti
Congratulation!